کالیانی از جمع حاضر خواست از مفاهیمی که اعلام میکند برداشت کنند و با قرار گرفتن در جمع موافقان یا مخالفان و یا فاقد رای، به جملات مطروحه عکسالعمل نشان دهند. مردان از زنان قویترند مدرس هندی چندین بار تکرار کرد «مردان از زنان قویترند» و هر بار اثر این شوک بر شرکتکنندگان مؤثرتر از قبل بود. گروه مخالفان آهستهآهسته از صندلیهاشان کنده شدند و نقطه نظرات، کارگاه را تبدیل به یک میدان کرد.
جمع کثیری مخالف، اقلیت سه نفره موافق، تعدادی هم که حاضر نبودند از این جمله برداشت کنند، تلاش میکردند مدرس هندی در خصوص این مفهوم توضیح دهد. «قوی معنای فیزیکی دارد؟» موافقان مصادیق ذهن را مطرح کرده و گفتند: قوی اولین چیزی را که به ذهن متبادر میکند قدرت فیزیکی مرد است پس مردان قویتر از زنان هستند.
یکی از موافقان قویتر بودن مردان گفت : این مسالهای است که باید با آن کنار بیاییم چون بالاخره مردان قویترند. کالیانی تاکید کرد که این جمله ۷۰ تا ۸۰ درصد اتفاقی انتخاب شده و او در تمامی جلسات آموزشی از این جملهها استفاده میکند؛ او هیچ معیاری برای گفتن این جمله ندارد و بدون هیچگونه پیش زمینه ذهنی طرح موضوع میکند. اما حالا که نوبت به افراد بینظر رسیده است آنها علت روشن نبودن جمله را عدم شرکت در جمع موافقان و مخالفان میدانند.
کالیانی از آنها میخواهد فقط در خصوص «مردان قویتر از زنان هستند» تصمیمگیری کنند، اما با این وجود تنها یکی از افراد آن جمع حاضر به تغییر موضع شد و در نهایت به جمع مخالفان پیوست. «مورچه قویتر است یا فیل؟» کالیانی به سراغ مخالفان رفت و این بار حرفها به مذاق آنها خوشتر آمد.
یکی از مخالفان، زن و مرد را دو جنس جداگانه توصیف کرد و گفت: در هر صورت نه از لحاظ جسمانی، نه روانی و نه هیچ راه دیگری نمیتوان زن و مرد را با هم مقایسه کرد؛ چرا که جنس زن و مرد با هم متفاوت است و اگر چه مردان حجم عضلات بیشتری دارند، اما تعداد استخوانهای موجود در بدن یک زن نیز خیلی بیشتر از مردان است. یکی دیگر از مخالفان، بلافاصله اقدام به مقایسهای جالب و اظهار کرد: مگر میتوان مورچه و فیل را با هم مقایسه کرد و گفت کدام قویترند؛ چرا که با وجود حجم زیاد عضلانی فیل، مورچه چندین برابر وزنش میتواند حجم خارجی را تحمل کند اما فیل نمیتواند. پس اینجا هم نمیتوان گفت «مردان از زنان قویترند» چرا که این مثال، به مقایسه فیل و مورچه بیشتر شباهت دارد.
یکی دیگر از مخالفان، افکار موافقان قویتر بودن مردان را به دو گانهسازی ذهن تشبیه کرد و افزود: اغلب ذهن این افراد عادت به شبیهسازی دارند و زن را در کنار واژگان زیبا میگذارند و برای مرد قدرت و قوی بودن را میطلبند، اما واقعیت این است که تفکر اجتماعی و فرهنگی سازنده چنین افکاری است نه واقعیتهای عینی.
مدرس برنامهریزی مدیریت زنان، نکته تمامی این مباحث را نوع نگاه موجود در جوامع بشری توصیف کرد و گفت: نکته اینجاست که چرا در هر جامعهای فارغ از مذهب و ملیت، قوی بودن به قدرت جسمانی پیوند زده میشود و در این میان حتما مردان قویتر پنداشته میشوند.
کالیانی در این باره افزود: هر چند قوی در اولین لحظه قدرت جسمانی را در ذهن متبادر میکند اما آنان که به واژگانی دیگر فکر میکنند و اندیشه را از انسان جدا نمیبینند، مفهوم پیچیده قدرت را ارزیابی کرده و در نهایت دقت، دست به انتخاب میزنند.
جنسیت اجتماعی متفاوت از جنس آدمهاست کالیانی در ادامه این کارگاه مساله موجود در عرصه برابری جنسیتی را طرح صحیح آن در جامعه دانست و در این باره، اظهار کرد: اجتماع دو جبهه درست کرده و با جدا کرن مردان و زنان از یکدیگر و به زن و مرد شخصیت آنها را با جنسیت اجتماعی (GENDER) مطرح کرده است؛ بطوریکه طبق این جنسیت مردان یا زنان شکل میگیرند .
این مدرس UNDP، با تاکید بر این که بین جنس و جنسیت اجتماعی تفاوت وجود دارد اظهار کرد: جنس (SEX) بیولوژیکی است و در طول زمان و مکان واقعیتی یکسان است که فرد با آن زاده میشود؛ اما جنسیت اجتماعی (GENDER) برگرفته از اجتماع است و چارچوب نقشها، انتظارات و کارهایی که فرد باید انجام دهد طبق این ماهیت تعریف میشود . او مشکل را مرد یا زن بودن نمیداند بلکه معتقد است زمانی که اجتماع زن را از مرد جدا میکند، نظامی شکل میگیرد که نابرابری جنسیتی وجود دارد و نقشها در آن تضعیف میشود. برنامه و تفسیرهای جدی زنان جایی در رسانه ندارد کالیانی با اشاره به برنامههای تلویزیون هند به عنوان مثال گفت: سریالها و برنامهها، آموزش گلدوزی، آشپزی و در نهایت طرح خبرهای داغ سیاسی، فضایی خالی برای پرداختن به جنسیت اجتماعی یک زن باقی نگذاشته و برنامههای تحلیلی برای مردان است؛ بطوریکه زنان، بستر کمتری برای دسترسی به واقعیتهای اجتماعی و حقوقی و فرهنگی جامعه هند دارند.
او حرکت رسانههای این کشور را در حرکت به سمت بالا بردن جایگاه و نقش اجتماعی مرد توصیف کرده و گفت: در حالی که زن محکوم به ازدواج است، مرد حافظ خانواده تلقی میشود و گرچه زن با مدیریت خود، اشتغال، تربیت و رسیدگی به امور خانواده را پشت سر میگذارد، اما در هنگام وقوع خشونت، با فقدان پشتیبانی مواجه است ودر زمان وقوع حوادث دردناک، چارهای جز تحمل ندارد.
کارشناس سازمان ملل متحد، با طرح این موضوعات، خطاب به بخشی از اصحاب رسانه حاضر در کارگاه گفت: آیا در جامعه، رسانهها موفق به پرداخت اجتماعی به جنسیت اجتماعی زنان کشورتان شدهاند؟ جز اشارهای مبهم به چند مجله تخصصی، حرفی برای گفتن از سوی حاضران وجود نداشت. این مدرس برنامهریزی مدیریت زنان، سپس نگاه جنسیتی را عامل نادیده گرفته شدن نقش جنسیتی اجتماعی زن عنوان کرد و گفت: با خدشهدار شدن جنسیت اجتماعی زنان در جوامع، آنها از شرکت در مداخلات منجر به رشد و توسعه، منع میشوند و این به معنای محرومیت جامعه از ظرفیتها و توانمندیهای زنان است. خواستههایی که به دیوار میخ شدند در ادامه این کارگاه آموزشی، اعضای حاضر در جلسه تقسیمبندی شده و در خصوص مسایل اصلی جنسیت اجتماعی به بحث و گفتمان گروهی پرداختند و هر یک موضوعی را بر روی کاغذهای دیوار حک کردند. نادیده گرفتن دو شغله بودن زن (اداره ــ منزل)، حق شهادت زن در دادگاه، حق طلاق، اجازه خروج از کشور، ادامه تحصیل، عدم شرکت در محافل اجتماعی، محدودیت در حقوق اجتماعی، محدودیت در آگاهیهای جنسی، عدم بهرهمندی جامعه از توان نیمی از جمعیت خود، نبود توازن حقوقی ــ اجتماعی، عدم خودباوری زنان، نبود فرصتها و امکانات برابر برای زنان، نگرش غیر واقعی به مسایل زنان در رسانهها، سطحی بودن اخبار و طرح مسایل کم اهمیت در رسانهها، عدم همگامی و همراهی رسانهها در بررسی مسایل حوزه زنان و در نهایت محدود بودن سقف ارتقای شغلی و سیاسی زنان و آموزههای غلط در خصوص نقش زنان در تربیت جامعه، جملاتی بود که بر کاغذهای دیواری حک شد.
جلسه به اتمام رسید و کالیانی این کارگاه آموزشی را متفاوت ترین کارگاه برابری جنسیتی در ایران عنوان کرد و گفت: ظاهرا اصحاب رسانه میدانند که با چه مشکلاتی در زمینه پرداختن به مسائل زنان مواجهند. وی تاکید کرد: موفقیت در عرصه زنان، از طرح مسایل، خواستن و بیان کردن آن آغاز میشود و این گامی است که اصحاب رسانه نباید از برداشتن آن ناامید باشند.
مطالب مرتبط
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی ...
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت ...
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت ...
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی ...
اخبار زنان
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
-
پاسخی به یک روایت ناصادقانه
-
بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
-
در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
جديدترين خبرها
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص اعتبار ویژه در جلسه ی آتی هیات دولت را داریم
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
یادداشتی از زهرا نژاد بهرام/🟥الزام پزشکیان به ایجاد پلی میان سیاست و انتظارات
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
با مشارکت انجمن رزا برگزار شد /همایش چشم انداز مدرسه و وفاق ملی
-
برگزاری نشست چشم انداز مدرسه و وفاق ملی با مشارکت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در اهواز
دیدگاه ها (0)