چرا زهرا بهروز آذر؟؟ به قلم زینب پارسافخر /مدیرکل سابق امور بانوان و خانواده استانداری خوزستان سوابق زهرا بهروز آذر از ...
ادامه ...
پروین داداندیش، رئیس واحد تهران غرب دانشگاه آزاد اسلامی، که در جریان انتخابات دوره دهم به عنوان رئیس کمیته بانوان ستاد دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور دولت یازدهم فعالیت کرده، معتقد است: «با شناختی که از دیدگاههای رئیس جمهور و اعضای کابینه دارم، مطمئنم که دولت تدبیر و امید میتواند جایگاه مستقل زنان ...
پروین داداندیش، رئیس واحد تهران غرب دانشگاه آزاد اسلامی، که در جریان انتخابات دوره دهم به عنوان رئیس کمیته بانوان ستاد دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور دولت یازدهم فعالیت کرده، معتقد است: «با شناختی که از دیدگاههای رئیس جمهور و اعضای کابینه دارم، مطمئنم که دولت تدبیر و امید میتواند جایگاه مستقل زنان در فعالیتهای سیاسی را تقویت کند. اما به نظر من احزاب و گروههای سیاسی در این زمینه نقش موثرتری دارند و در این راستا فعالان سیاسی زن نیز باید به میدان بیایند و در این زمینه تلاش کنند.»
وی که از فعالان برجسته حقوق زن در ایران به شمار میرود و در سال های گذشته به عنوان قائم مقام کمیته جوانان و بانوان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت داشته است، درمورد بودجه که یکی از مهمترین مشکلات بر سر راه توسعه شاخصهای مربوط به زنان است، می گوید: من معتقدم که نباید مجلس تخصیص یک درصد از بودجه وزارتخانهها و سازمانها به امور زنان را از الزام به امکان تبدیل می کرد و در نهایت منجر به حذف این بند از لایحه بودجه میشد. اما به دلیل در حاشیه قرار گرفتن مسائل زنان برخی از این نوع تصمیمات که در شرایط سخت اقتصادی گرفته می شود، مطلوب نیست.
داداندیش که در کارنامه خود مقالات متعدد در حوزه مدیریت زنان و برگزاری همایشهای متعدد در حوزه مسائل مربوط به زنان دارد، منابع مالی، انسانی، ایجاد فرصتهای لازم برای مشارکت زنان در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله شاخصهای مهم در پیشرفت و توسعه وضعیت زنان در کشور موثر می داند.
***
*هیچ جریان فکری در ایران نتوانست به اندازه نقش امام خمینی(ره) پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در رشد زنان نقش داشته باشد. امام خمینی(ره) وقتی اعلام کرد که زنان برای حضور در تظاهرات و راهپیماییها نیازی به اجازه شوهر ندارند عملاً نقطه عطفی در فعالیتهای زنان ایجاد کردند. از عمر این نقطه عطف به عمر جمهوری اسلامی زمان سپری شده است. تا چه اندازه حرکت جمهوری اسلامی را در راستای نگاه بنیانگزار انقلاب اسلامی میدانید؟
نقش امام خمینی (ره) در جریان انقلاب بیبدیل و بنیادین بود و در این راه همه اقشار و جریانانهای مختلف رژیم دیکتاتوری شاه از جمله زنان با هدایت و رهبری ایشان انقلاب اسلامی ایران را به ثمر رساندند. همچنین فرمایشات و دیدگاههای ایشان تاثیر بنیادین در تغییر ارزشها، نگرشها و عملکرد جامعه اعم از زنان و مردان شد و تحول بزرگی در حضور اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنان در قبل و بعد از تاسیس جمهوری اسلامی ایران بهوجود آورد و به تبع این تحول در ارکان مختلف کشور به کمک زنان فعال اجتماعی و پشتوانه رهبر کبیر انقلاب اسلامی صورت گرفت و اقدامات موثری در زمینههای برای نهادینه کردن این تغییرات و تحولات اقدامات موثری در زمینه های قانونگذاری و سیاستگذاری و برنامهریزی انجام دادند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. البته رویکرد و دیدگاهها و ارشادات مقام معظم رهبری نیز این روند را تسریع کرد.
در همین راستا جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای خوبی در حوزه زنان دارد، از جمله بازنگری و اصلاح قوانین در حوزه زنان، ایجاد ساختار مرتبط در حوزه زنان در وزارتخانهها، استانداریها و مجمع تشخیص مصلحت نظام، قوه قضائیه و بخشهای مختلف برای پیگیری مسائل زنان، مانند معاونت رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، مشاوران وزیر و استانداران، کمیسیونهای امور بانوان در استانها و شهرستانهای کشور است و به عقیده من حرکتهای انجام شده در جهت دیدگاههای بنیانگذار انقلاب اسلامی است. اما نکته اساسی اینکه مسائل زنان در شرایط مختلف سیاسی و اجتماعی و تحت تاثیر محیط خارجی و نظام بینالمللی با فراز و نشیبهایی روبرو بوده است.
*آیا به تناسب این نقطه عطف مؤثر جریانهای فکری تقویت کننده فعالیت زنان هم داشتهایم؟
اگر خوب به تاریخچه فعالیت جریانهای سیاسی در ۳۷ سال گذشته نگاهی بیندازیم، متوجه میشوید که در کارنامه ایشان نقاط روشنی از شعارها، برنامهها و عملکردها درمورد بهترکردن شرایط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زنان در جمهوری اسلامی مشاهده میشود. من از نزدیک با همه این جریان ها آشنا هستم و به نظر من همه به بهبود شرایط زنان اعتقاد داشته و دارند. اما مسئله اصلی این است که به دلایل مختلف که جای بحث طولانی دارد با روی کار آمدن هر کدام از جریانهای سیاسی مسائل زنان در حاشیه مسائل امنیتی، اقتصادی و سیاسی قرار میگیرد و این یکی از عواملی است که از نظر فعالان سیاسی حوزه زنان مطلوب نیست.
*خوشبختانه یکی از آثار تغییر نگاه به زنان در ایران در افزایش تعداد زنان تحصیلکرده نمود داشته، اما به همین تناسب شاهد حضور زنان در عرصههای تصمیمساز و تصمیم گیر نیستیم. تعداد زنان در مجلس، تعداد مدیران زن در دولت، تعداد وزرای زن…
به نکته بسیار مهمی اشاره کردید. روند رو به رشد گرایش زنان و دختران به تحصیل و آماده شدن زیرساختهای آن توسط نهادهای ذیربط از جمله دستاوردهای بسیار مهم و اساسی در حوزه زنان توسط جمهوری اسلامی ایران است که خوشبختانه زنان ایرانی با رشد و ارتقای علم، آمادگی خوبی برای مشارکت در توسعه کشور در تمامی سطوح را پیدا کردهاند. اگر نگاهی به نیروی انسانی دستگاههای مختلف دولتی و خصوصی بیندازیم، میبینید که تقریباً در سطوح و بخشهای مختلف آموزشی و پژوهشی، اداری و اقتصادی، زنان حضور دارند حتی در مدیریت میانی نیز زنان به خوبی توانستهاند عمل کنند و تفاوت چندانی از نظر کارایی و توانایی با مردان ندارند. اما نکتهای که حائز اهمیت است مربوط به ایجاد فرصتهای بیشتر برای زنان در سطوح مختلف تصمیمگیری و تصمیمسازی است، به دلیل اینکه طی بیش از سه دهه گذشته فرایند حضور زنان در تصمیم گیری و تصمیم سازی در سطوح مختلف به کندی و با تاخیر انجام شده است و زنان تجربه کمتری نسبت به مردان در اداره کشور دارند و در واقع به دلیل فاکتور سابقه و تجربه مدیریتی در مقایسه با مردان کمتر از خود کنار گذاشته شده و همه گزینهها به سوی معدود زنانی که این تجارب را داشتهاند معطوف میشوند. به عقیده من باید به زنان اعتماد شود و من مطمئن هستم که از اعتماد به جامعه زنان فرهیخته، نظام اجرایی و برنامهریزی کشور بهرهمند می شوند و تاثیرات مثبتی در رشد و توسعه کشور میگذارد.
*در دوره چهارم انتخابات شوراها که همزمان با ریاست جمهوری برگزار شد خوشبختانه شاهد رشد حضور زنان به عنوان نامزد و سپس شاهد رشد حضور آنها در شوراهای شهر و روستا بودهایم. اما همین افزایش حضور در حد ۴ درصد در برابر ۹۶ درصد مردان است. این وضع را چگونه میتوان تحلیل کرد؟
به یاد دارم که نسبت کاندیداهای زن به مرد بیشتر از نسبت انتخابشدگان زن به مرد در انتخابات شوراها بود. به نظر من در انتخابات تنها کاندیدشدن زنان کافی نیست، بلکه انتخاب کنندگان نیز باید به زنان رأی دهند و مسلما قضیه نیاز به کار فرهنگی بیشتر در جامعه دارد. در واقع زنان که نیمی از جمعیت رأی دهنده را تشکیل میدهند باید به این مطلب برسند که نمایندگانشان اگر در مجلس، شوراها و… زن باشند بهتر می تواند خواسته هایشان را بفهمند و آنها را دنبال کنند.
*دولت تدبیر و امید چگونه میتواند آن نقطه عطفی که امام خمینی(ره) بنیانگزارش بود و به زنان جایگاه مستقل در فعالیت سیاسی داد را تقویت کند؟
من به این مسئله بسیار امیدوارم و با شناختی که از دیدگاههای رئیس جمهور محترم و اعضای کابینه دارم، مطمئنا این رویکرد در دولت وجود دارد. اما به نظر من احزاب و گروههای سیاسی در این زمینه نقش موثریتری دارند و در این راستا فعالان سیاسی زن نیز باید به میدان بیایند و در این زمینه تلاش کنند.
*یکی از مهمترین مشکلات بر سر راه توسعه شاخصهای مربوط به زنان بودجه است. مجلس تخصیص یک درصد از بودجه وزارتخانهها و سازمانها به امور زنان را از الزام به امکان تبدیل کرد که در نهایت منجر به حذف این بند از لایجه بودجه شد. با چنین رفتارهایی چگونه میتوان برای پیشبرد توسعه زنان برنامهریزی کرد؟
منابع مالی، انسانی، ایجاد فرصتهای لازم برای مشارکت زنان در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله شاخصهای مهم در پیشرفت و توسعه وضعیت زنان در کشور است و من معتقدم که نباید این اتفاق می افتاد، اما همانطور که گفتم به دلیل در حاشیه قرارگرفتن مسائل زنان برخی از این نوع تصمیمات که در شرایط سخت اقتصادی گرفته می شود، مطلوب نیست.
*اولویتهای نگاه به مسائل زنان را چه میدانید؟
به نظر من تبیین یک رویکرد جامع و آیندهنگر برای تحقق مواد قانون اساسی و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه زنان و ایجاد اجماع نظر در میان همه تصمیم گیران و مجریان در اولویت قرار دارد. همانطور که در سئوالات قبل توضیح دادم، تقریبا زیر ساختهای خوبی در حوزه مسائل زنان، مانند سیاست های کلی، قوانین ماده ۲۳۰ قانون برنامه پنجم توسعه قوانین و مقررات بهوجود آمدهاست. اما در عمل با اعمال سلیقه مواجهیم، همچنین در مواردی با ایجاد مانع یا تاخیر و یا کند شدن روند اجرای برنامه ها و تصمیمات در حوزه زنان روبرو میشویم. به همین دلیل اتخاذ یک رویکرد واحد در جمهوری اسلامی و اتفاق نظر درمورد آن در همه سطوح کشور میتوانند شتاب بیشتری در ارتقاء وضعیت زنان در کشور و رفع مشکلات این حوزه بدهند.
*یکی از مهمترین جلوههای حضور زنان در جامعه نقش آفرینی آنان در مدیریت شهری است. چه به عنوان عضو شورا و چه در شهرداریها. شوراها یک شبکه مهم در کشور هستند که اگر به توانمندسازی آن پرداخته شود آثار مثبت بسیاری دارد. آیا آنچه در این عرصه اتفاق افتاده را مناسب میدانید و اگر بخواهید چشماندازی ترسیم کنید چه خواهید گفت؟
من در خصوص مدیریت شهری و اختصاص سهم بیشتری برای زنان در مدیریت شهری و توانمندسازی آنان در این حوزه، با گفته شما موافق هستم. به نظر من اگر چنین فرصتی در شهرداریها بهوجود بیاید هم بهره وری فعالیتهای شهرداری بالا میرود و هم تجربه خوبی برای زنان در مدیریت بهوجود میآید و قطعا زنان بهخوبی در مدیریت شهری نقش آفرینی میکنند.
*مدیران شهری عملاً برای زنان شهر برنامهای ندارند. ۱۹ میلیون زن خانهدار در کشور داریم که یک چهارم جمعیت کشور را تشکیل میدهند. هیچ فعالیت برای این زنان طراحی و برنامهریزی نمیشود. عموما این زنان اوقات فراغت خود را پای تلویزیون یا فعالیتهای غیر مؤثر میگذرانند. در حالی که در تمام دنیا این مدیران شهری هستند که فعالیتهای داوطلبانه طراحی میکنند. این وضع هم به توانمندسازی زنان کمک میکند، هم از افسردگی احتمالی زنان خانه دار میکاهد و هم موجب میشود بدون تحمیل هزینه به دولت بسیاری امور اجتماعی سامان بگیرد.
نمی توانیم بگوییم که مدیران شهری برای زنان هیچ طرح و برنامه ریزی نداشتهاند، اما تا آنجا که من اطلاع دارم بخشی از شهرداری تهران سالهاست که در حوزه زنان فعالیت دارد و اقدامات خوبی انجام داده است و البته حمایتهای خوبی هم از زنان در اشتغالزایی و آموزش خانواده انجام داده، که بهتر است، توسعه پیدا کند.
الهه رمضانی، شبکه ایران زنان
مطالب مرتبط
اخبار زنان
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- چرا زهرا بهروز آذر؟؟
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی/امیدوار به حل مشکل بزرگ مسکن برای اقشار مستضعف با حضور خانم دکتر صادق هستیم
- پیام تبریک انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی انتصاب سرکار خانم دکتر زهرا بهروز آذر بعنوان معاون زنان و خانواده رئیس جمهور
- بیانیه انجمن روزنامه نگاران زن ایران ( رزا) به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار
- به قلم زهرا نژاد بهرام /فقر،گشت ارشاد و زنان
- زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
جديدترين خبرها
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- چرا زهرا بهروز آذر؟؟
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی/امیدوار به حل مشکل بزرگ مسکن برای اقشار مستضعف با حضور خانم دکتر صادق هستیم
- پیام تبریک انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی انتصاب سرکار خانم دکتر زهرا بهروز آذر بعنوان معاون زنان و خانواده رئیس جمهور
- بیانیه انجمن روزنامه نگاران زن ایران ( رزا) به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار
- به قلم زهرا نژاد بهرام /فقر،گشت ارشاد و زنان
- زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
دیدگاه ها (0)