معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده گفت: هیچوقت در لیستهای انتخاباتی بیش از ۵ زن حضور نداشتهاند. تلاشهایی برای افزایش تعداد و نحوه چینش اسامی زنان در لیستها صورت میگیرد. احزاب نیز باید به توانمندسازی سیاسی زنان در رقابت نابرابری که با مردان دارند کمک کنند.
به گزارش خبرنگار مهرخانه، نشست هماندیشی اصحاب رسانه با شهیندخت مولاوردی؛ معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده، با محوریت نقش رسانه در عدالت جنسیتی با حضور اساتید و اصحاب رسانه برگزار شد.
امضای ۱۲ تفاهمنامه، ۸ موافقتنامه و ۲۴ پروژه با دستگاههای اجرایی
مولاوردی در ابتدای سخنان خود در رابطه با فعالیتهای خود بهعنوان معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در دولت یازدهم اظهار داشت: در بدو شروع فعالیت در دولت یازدهم، نیاز به شناخت درست از وضعیت موجود و عملکرد گذشتهای وجود داشت که ما را به این وضعیت رسانده است. به همین دلیل این شناخت در دستور کار قرار گرفت و براساس آن فعالیتهای متعددی طراحی شد. از سوی دیگر، به دلیل قرار گرفتن در ۲ سال پایانی برنامه پنجم توسعه، چارهای نداشتیم جز اینکه در چارچوب 14 محوری که برای ما از پیش تعیین شده بود، حرکت کنیم. بنابراین، اقداماتی در این خصوص صورت گرفت و در این چارچوب ۱۲ تفاهمنامه، ۸ موافقتنامه و ۲۴ پروژه با دستگاههای اجرایی امضا شد که یا به اتمام رسیدهاند یا در حال انجام هستند.
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده خاطرنشان کرد: با شناسایی وضعیت موجود، اطلس وضعیت زنان ترسیم و ۳۱ گزارش استانی تدوین شد و موضوعاتی که نیازمند اقدام فوری بودند، شناسایی شد که در رابطه با این موضوعات، ایجاد حساسیت صورت گرفت تا دستگاههای مختلف به این موضوعات بپردازند، اما برخی پیشداوری کردند که معاونت سیاهنمایی میکند و چرا به این موضوعات پرداخته میشود و مگر این موضوعات مبتلابه چند درصد از جامعه هستند، اما این روند ادامه دارد.
زنانهشدن بخش غیررسمی اشتغال/ دولت فعلی با دولت قبلی تغییر رویکرد کلی دارد
او با اشاره به اینکه دولت فعلی با دولت قبلی تغییر رویکرد کلی دارد، بیان داشت: اقبال اکثر جامعه به برنامههای رییسجمهور بود و زنان و دختران بیشتری رأی را به این برنامهها دادند و حتماً باید این تغییر رویکرد در دستور کار قرار میگرفت. با این نگاه، تولید ادبیاتی که گفتمان مسلط در حوزه زنان را به چالش میکشید، پیگیری کردیم. من از همان اوایل که کار خود را آغاز کردم در مصاحبههایم به موضوعاتی مانند زنانهشدن فقر اشاره و آن را تکرار کردم؛ زیرا بررسیهای ما نشان میدهد این یک واقعیت اجتماعی است و ۸۲ درصد این زنان بیسواد و بیکار هستند. اوایل میگفتند چرا این مباحث را مطرح میکنید، اما الان این مسئله به عنوان یک گفتمان غالب جای خود را باز کرده و نهادهای مختلف به آن میپردازند. موضوع دیگری که به آن پرداختیم، زنانهشدن بخش غیررسمی اشتغال جامعه است؛ چون نیروی کار ارزانی هستند که این مسئله نگرانکننده است.
ضرورت داشتن رابطه اثربخش با دستگاهها
مولاوردی با اشاره به انتقادات موجود گفت: برخی میگویند معاونت در سال اول وقت خود را به دید و بازدید و در سال دوم به برگزاری همایش گذرانده است، اما برگزاری این همایشها بسیار مثبت بوده است. مثلاً اولینبار با کمک دانشگاه علوم بهزیستی در همایش مربوط به اعتیاد یک پنل را به بحث زنان و اعتیاد اختصاص دادیم. ما برای تغییر نگاهها و موانع و تبعیضهای نانوشته در حوزه زنان، به این برنامهها نیاز داریم. در رابطه با برنامههای خود باید مجموعه دولت را در نظر میگرفتیم؛ زیرا جایگاه ما ساختاری است و شأن اجرایی نداریم. بنابراین، به ظرفیت دستگاهها نیاز داریم، اما هنوز رابطه اثربخش بین دستگاهها و استانها را نداریم و تلاش میکنیم به این رابطه اثربخش دست یابیم.
او افزود: هماهنگی بین دستگاهها و همافزایی و پیگیری وظایف این دستگاهها و مدیریت ظرفیتها از محورهای فعالیتهای ماست که همچنان ادامه دارد. البته هنوز به نتیجه مطلوب نرسیدهایم، اما در حال تلاش هستیم و این موضوع را در نشستهای منطقهای و در طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار که به صورت ملی اجرا خواهد شد، پیگیری میکنیم.
فعالیتهای معاونت امور زنان و خانواده در راستای ارتقای سرمایه اجتماعی
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده اظهار داشت: مهمترین مسئلهای که وظیفه خودمان میدانستیم، کاهش تخریب سرمایه اجتماعی زنان و خانواده بود که نیاز داشتیم برای ارتقای آن برنامههایی داشته باشیم، اما از سوی رویکردهای مقابل حرکتهایی برای خنثیسازی فعالیتهای ما انجام شد. متأسفانه تلاش برخی بر این است که ثابت کنند تغییری در دولت اتفاق نیفتاده و بذر امید در حال جوانهزدن را خشک کنند. ما در راستای ارتقای سرمایه اجتماعی، فعالیتهای مختلفی انجام دادیم که از آن میان میتوان به تشکیل کارگروههای زنان و خانواده و راهاندازی سامانه پیامکی اشاره کرد، اما برای به نتیجه رساندن برنامههایمان به الزاماتی نیاز داریم که اگر شرایط لازم فراهم شود، تا ۲ سال آینده خروجی آن را خواهیم دید.
مولاوردی ضمن بیان این مطلب که مسئله زنان مسئولیت همگانی است و تنها به خود زنان محدود نمیشود، تصریح کرد: شاهکلید بیانات مقام معظم رهبری در خصوص زنان و خانواده این است که مسایل زنان و خانواده از مسایل درجه کشور است. این سخن پیام زیادی برای ما دارد و باید تمام قوا و مجموعه حاکمیت عزم جدی در این زمینه داشته باشند. اما اینکه انتظار داشته باشیم تمام مشکلات زنان و خانواده را معاونت امور زنان و خانواده حل کند، با واقعیات موجود همخوانی ندارد و در این زمینه باید ارتباط بین قوا وجود داشته باشد. ما در این دو سال تمام تلاش خود را انجام دادهایم، اما تنشهایی هم ایجاد شد که البته عملکرد ما نشان میدهد این تنشها از طرف ما نبوده است. در این چند روز چند مصاحبه انجام دادم که بیشتر سؤالات آنها راجع به اشتغال زنان بود که این سؤال برایم پیش آمد که اگر این مصاحبهها با هم منتشر شود، این تصور پیش میآید که تنها دغدغه معاونت، اشتغال زنان است، اما در واقع ما مجموعهای از فعالیتها را انجام میدهیم.
آخرین خبر از افزایش مرخصی زایمان
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در رابطه با افزایش مرخصی زایمان گفت: بیشترین پیگیری را در این ارتباط داشتهایم که نهایتاً این شد که دستگاهها به تشخیص خود میتوانند این مرخصی را به زنان اختصاص دهند. بعد هم که رأی وحدت رویه دیوان عدالت اداری صادر شده و الزام به دستگاهها را در نظر گرفته است. تلاش آخر ما هم در این خصوص این بود که وزارت بهداشت از مجموع اعتبارات مربوط به سیاستهای جمعیتی، این مابهالتفاوت را در نظر بگیرد. یعنی همه راهها را رفتهایم و هر جا که درها بسته شده است، از پنجره وارد شدیم و گفتهام تمام پیگیریها و مکاتباتی که در این خصوص داشتهایم، منتشر شود.
او بیان داشت: یکی از الزامات فعالیت ما تعامل با سه قوه است تا حداقل بستر لازم را برای تحقق برنامهها داشته باشیم، اما چالشهایی پیش میآید که فعالیتهای ما را خنثی میکند و میتواند به حوزه زنان ضربه بزند و فرصت را از ما میگیرد و فرصتی که برای اجرای برنامهها باید داشته باشیم، به پاسخگویی اختصاص پیدا میکند.
کاهش سرمایه اجتماعی و گسست میان دولت و ملت
مولاوردی در خصوص اهمیت تعامل معاونت زنان با رسانهها گفت: هم معاونت میتواند به رسانهها کمک کند و فضاسازی لازم را داشته باشد، و هم رسانه میتواند این فضا را در اختیار ما قرار دهد تا با قوت بیشتری برنامههای این حوزه را پیش ببریم. رسانه میتواند منصفانه و بیطرفانه در انعکاس فعالیتها به ما کمک کند و جامعهای را به مرحلهای نرساند که مردم همه را به یک صورت ببینند و منفیبافی و ترویج ناامیدی نکند که هیچ اتفاقی نیفتاده است. این نگاه به اعتمادسوزی کمک میکند. نتایج یک پیمایش در خصوص سرمایه اجتماعی نشان از گسست میان دولت و ملت دارد که همه ما باید کمک کنیم این گسست کمتر شود و انصاف و بیطرفی را سرلوحه کار خود قرار دهیم. باید کارهای خوبی که صورت میگیرد، منعکس شود و اگر کاری انجام نشده و از آن غفلت شده است، گوشزد شود، اما از تخریبی که منجر به اعتمادسوزی میشود، بپرهیزیم.
ضرورت توجه به توازن و تعادل جنسیتی در برنامه ششم توسعه
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه امروز نخستین جلسه کمیته تخصصی زنان و خانواده به منظور تدوین برنامه ششم برگزار میشود، خاطرنشان کرد: اولویتهای معاونت زنان را شناسایی کردهایم که گزارشهای تفصیلی آن آماده است. پیشنهادهای ما برای تدوین برنامه ششم حول محورهای استخراجی ما خواهد بود که این محورها را به زودی در اختیار رسانهها قرار خواهیم داد. امیدواریم با توجه به آرمانهایی که برای توازن و تعادل جنسیتی داریم، جایگاه مناسب آن را در برنامه ششم توسعه بیاوریم. تحقق عدالت جنسیتی مسئولیت مشترک همه ماست و بدون مشارکت هم قدمهایی که برداشته میشود، مصمم و کارساز نیست و همه فعالیتها ناقص و ابتر خواهد بود.
معرفی زنان برای پستهای مدیریتی
او ضمن بیان این مطلب که در برنامه رییسجمهور به حضور زنان در مدیریتها و حقوق برابر اشاره شده و این موضوع مورد تأکید ایشان بوده و هست، بیان داشت: یکی از کارهای ما شناسایی و معرفی زنان برای پستهای مختلف بوده است. در خصوص فرماندارشدن زنان نیز حرکتی شروع شد و روند خوبی را طی کرد، اما ناگهان متوقف شد. تلاش برای بخشدارشدن و دهیارشدن زنان نیز ادامه دارد. برای پستهای بالاتر نیز تلاش میکنیم که این اتفاق بیفتد، اما در سطح استاندار و وزیر همیشه در سپردن مسئولیت به زنان ریسک نمیکنند و همیشه هم بحث حساسبودن شرایط مطرح میشود. در دولت یازدهم وزرا عموماً باتجربه هستند و اکثر آنها یک تا سه دوره حضور در کابینه را تجربه کردهاند. در شرایطی هم که دولت روی کار آمد، امکان آزمون و خطا وجود نداشت، اما آن زمان هم دیدگاههایمان را منعکس کردیم.
مطالبه زنان نخبه از رییسجمهور
مولاوردی افزود: تلاشها و پیگیریهای ما در این زمینه ادامه دارد و راهکارهایی در این زمینه ارایه دادیم. به عنوان نمونه در پیشنویس اصلاح نظام اداری کشور بندی پیشنهاد دادیم که گنجانده شده است حداقل ۱۰ درصد در سال به تعداد مدیران زن اضافه شود. در سفرهای استانی نیز یکی از مطالبات زنان نخبه از رییسجمهور همین است، اما در همین سفرها یک زن از شورای اداری استان نمیبینیم. معاونت اجرایی رییسجمهور مطالبات را از دستگاههای مختلف درخواست میکند که آن را به سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور منعکس میکند. امیدواریم به جایی برسیم که نقطه مطلوب برای همه باشد.
موانع تشکیل وزارتخانه زنان
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در رابطه با تشکیل وزارتخانه زنان گفت: در وعده مکتوب رییسجمهور، تشکیل وزارتخانه زنان مطرح نبوده و ظاهراً ایشان در یک سخنرانی این مسئله را بیان کرده بودند. اما ساختار حجیم دولت اجازه وزارتخانهشدن را به حوزه زنان نمیدهد. الان هم که سیاست دولت چابکسازی و کوچکسازی است و این مسئله به این شکل قابل پیگیری نیست؛ مگر اینکه بخشهایی از وزارتخانههای دیگر را منفک کنیم و با هم تشکیل یک وزارتخانه را بدهند که در این صورت هم بیم آن میرود که مسئله زنان تحتالشعاع سایر حوزهها قرار گیرد.
او در ادامه تصریح کرد: الان وزارتخانهها از وظیفه ذاتی خود در حوزه زنان و خانواده شانه خالی میکنند. ما اوایل کار پیشنهاد دادیم معاونت نظارت راهبردی زنان و خانواده داشته باشیم. در کشورهای اروپایی کمیتههای فرصتهای برابر در تمام وزارتخانهها در حوزه زنان وجود دارد. سازوکار نهادی نیز تنها به معنای داشتن وزارتخانه نیست. یک وزارتخانه برای زنان هم نمیتواند همه حوزههای مرتبط با زنان مانند بهداشت، آموزش و غیره را پیگیری کند و به نتیجه برساند. در شرایط فعلی نمیشود به وزارتخانه فکر کرد و ترجیح میدهیم به رابطه اثربخش با دستگاهها فکر کنیم.
تلاش برای افزایش تعداد و تغییر نحوه چینش اسامی زنان در لیستهای انتخاباتی
مولاوردی در رابطه با حضور زنان در انتخابات عنوان داشت: انتخابات میتواند بهعنوان یکی از شاخصهای توانمندسازی سیاسی زنان باشد. ما در این زمینه به هیچوجه به دنبال یک حزب نیستیم و استانها نیز این اجازه را ندارند، بلکه بهبود شاخص مشارکت و توانمندسازی سیاسی زنان در دستورکار ماست و زنان را برای ثبتنام در انتخابات تشویق میکنیم. تلاش ما برای اقدامات ایجابی و تبعیض مثبت به نفع زنان است و منتظر ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری هستیم. پررنگدیدن نقش احزاب در رابطه با زنان حایز اهمیت است، اما هیچوقت در لیستهای انتخاباتی بیش از ۵ زن حضور نداشتهاند. تلاشهایی برای افزایش تعداد و نحوه چینش اسامی زنان در لیستها صورت میگیرد. احزاب نیز باید به توانمندسازی سیاسی زنان در رقابت نابرابری که با مردان دارند کمک کنند.
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در خصوص بیمه زنان خانهدار گفت: این مسئله از دولت سازندگی در دستور کار بوده است، که البته این شامل همه زنان نمیشود و شرایط خاصی دارد که بخش محدودی از زنان را دربرمیگیرد. الان هم این مسئله به صورت بیمه خویشفرما در تأمین اجتماعی در حال اجراست. یکی از اهداف الگوی پس از ۲۰۱۵ همین بیمه زنان خانهدار است. ارزشگذاری کار خانگی زنان و تأثیر آن بر اقتصاد خانواده و جامعه نیز از دولت سازندگی تاکنون در همه دولتها مطرح بوده است. الان در چارچوب ماده ۲۷ قانون برنامه پنجم توسعه که بیمههای چندلایه را مورد توجه قرار داده، لایه دوم این بیمهها مربوط به زنان خانهدار است که دولت حتماً آن را پیگیری میکند و ما هم لایحه جداگانهای در این خصوص به دولت ارایه دادهایم.
پیشنهاد بازگشت مهدکودکها به ادارات برای ایفای نقشهای چندگانه توسط زنان شاغل
او در رابطه با افزایش مرخصی زایمان عنوان داشت: من روز معارفه خود گفتم که این موضوع باید بررسی و کارشناسی شود که امنیت شغلی زنان را به خطر میاندازد یا خیر؟ و اگر این اتفاق میافتد، راهکارهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شود. در اروپا تا ۲ سال نیز مرخصی زایمان در نظر گرفته شده است، اما مشوقهایی هم برای کارفرمایان وجود دارد. ما در این دوسال با توجه به شرایط دولت نتوانستیم این مشوقها را تصویب کنیم، اما پیشنهاد دادیم که مهدکودکها به داخل ادارات برگردند تا زن شاغل هم بتواند امنیت شغلی داشته باشد هم وظایف مادری خود را انجام دهد. مسئله دیگری که مطرح کردیم محیط دوستدار مادر و کودک بود؛ در این راستا که مادران به ایفای نقشهای چندگانه خود بپردازند.
مطالب مرتبط
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی ...
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت ...
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت ...
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی ...
اخبار زنان
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
-
پاسخی به یک روایت ناصادقانه
-
بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
-
در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
جديدترين خبرها
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص اعتبار ویژه در جلسه ی آتی هیات دولت را داریم
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
یادداشتی از زهرا نژاد بهرام/🟥الزام پزشکیان به ایجاد پلی میان سیاست و انتظارات
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
با مشارکت انجمن رزا برگزار شد /همایش چشم انداز مدرسه و وفاق ملی
-
برگزاری نشست چشم انداز مدرسه و وفاق ملی با مشارکت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در اهواز
دیدگاه ها (0)