فاطمه راکعی در خصوص ضرورت حضور زنان در مناصب سیاسی گفت: عمیقاً معتقد هستم به دلیل تعهد و مسئولیتپذیری زیاد زنان و خودخواهی خیلی کم در مقابل دیگرخواهی بسیار بالای آنان که خصیصه مادرانهای است، زنان میتوانند دغدغههای بزرگی برای نسلهای انسانی داشته باشند و هنگامی که این روحیه با تخصص، آگاهی و توانمندیهای لازم برای انجام خدمات اجتماعی توأم شود، میتوان بهترین مدیریتها و سیاستگذاریها را در سطح کلان به دست زنان سپرد.
جامعه نتوانسته آنگونه که باید و شاید از توانمندی زنان استفاده کند
او در رابطه با جایگاه سیاسی زنان از زمان پیروزی انقلاب به این سو بیان داشت: خوشبختانه در این ۳۷ سالی که از پیروزی انقلاب میگذرد، زنان به دلیل تشویق و ترغیب رهبر کبیر انقلاب در تمام سطوح و ابعاد اجتماعی، علمی و سیاسی حضوری پررنگ داشتند. مخصوصاً اینکه امام خمینی (ره) فرمودند زنان باید در مقدرات اساسی کشور دخالت کنند. به همین دلیل زنان در این چند دهه توانستند جایگاه فردی و اجتماعی خودشان را، هم از نظر حقوق بشری و هم به لحاظ نظام حقوقی اسلام، بشناسند و به ظرفیتهای خودشان پی ببرند. یک بعد از موفقیتهای چشمگیر زنان را در سالهای اخیر در عرصههای علمی و دانشگاهی میبینیم؛ بهطوریکه زنان در بسیاری از رشتهها حرف اول را میزنند، اما متأسفانه زنان هنوز نتوانستهاند در جایگاههای بالای تصمیمگیری و تصمیمسازی و مدیریتهای کلان حضور پیدا کنند و به دلیل اینکه در این جایگاهها حضور ندارند، جامعه نتوانسته است آنگونه که باید و شاید از توانمندی و پتانسیل بالای آنها استفاده کند.
به لحاظ زیرساختی در حوزه قوانین و حقوق زنان مشکلی نداریم
نماینده مردم تهران در مجلس ششم خاطرنشان کرد: ما در مجلس ششم از طریقه کمیته امور زنان، جوانان و خانواده و همینطور فراکسیون قدرتمند زنان، توانستیم مرکز پژوهشهای زنان را فعال کنیم. در این راستا تمام قوانین و مقررات تبعیضآمیز در مورد زنان را رصد کردیم که الان آماده است و فقط ارادهای برای تصویب و اجرا میخواهد. بنابراین، به لحاظ زیرساختی در حوزه قوانین و حقوق زنان مشکلی نداریم و با توجه به مقتضیات زمانی که امام خمینی (ره) همیشه بر آن تأکید داشتند و با استفاده از ظرفیتهای فقه نوین و اجتهاد پویا، تصویب قوانین روزآمد برای زنان و خانواده به آسانی امکانپذیر است، اما این امر زمانی محقق میشود که زنان با کیفیت و کمیت لازم در مجلس حضور پیدا کنند.
نقش زنان در تحقق توسعه پایدار
راکعی افزود: در واقع، مسئله اصلی جامعه زنان مسایل حقوقی نیست و اگر یک مجلس اصلاحطلب و همفکر روی کار بیاید، زنان میتوانند به حقوق تاریخی خود دست پیدا کنند؛ چون مواد این کار آماده است. حضور زنان در مجلس شروع دخالت آنها در مقدرات اساسی کشور است و زنان با حضور در کمیسیونهای تخصصی و کمیتههای مختلف مجلس و با داشتن روحیه تعهد و مسئولیتپذیری خاص زنانه میتوانند به تدوین قوانین اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کمک کنند و بهعنوان نیمی از جامعه ایران گام بزرگی در جهت توسعه پایدار بردارند.
حضور زنان در عرصه سیاست به صلح و آشتی منطقهای و جهانی کمک میکند
او با اشاره به اینکه در جهان امروز نیروی انسانی حرف اول را در توسعه میزند، تصریح کرد: وقتی نیمی از جمعیت؛ یعنی زنان، با شناخت و آگاهی وارد حوزههای تصمیمگیری و تصمیمسازی شوند، کشور در مسیر حرکت به سوی توسعه پایدار قرار میگیرد. ضمن اینکه با روحیات انسانی و عاطفی قوی و غنی زنان، مسایل سیاسی کشور به سوی حل پیش میرود و زنان پیشگام تحقق آشتی ملی خواهند بود. درواقع، با حضور زنان در این عرصهها در روزگاری که فعالیتهای گروههای تروریستی امنیت منطقه و امنیت جهانی را به خطر انداخته است، بین احزاب و دیدگاههای مختلف تعامل و گفتگو برقرار میشود و به تحقق صلح جهانی کمک خواهد شد. به عبارت دیگر زنان این ظرفیت را دارند که به ایجاد صلح و آشتی و امنیت منطقهای و جهانی کمک کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس ششم ضمن بیان این مطلب که خوشبختانه در قانون اساسی محدودیتی برای حضور زنان در ردههای مختلف مدیریتی نداریم، اظهار داشت: البته، برخی قوانین و مقررات مانند تفکیک جنسیتی، مسایل مربوط به اشتغال زنان و مسایل مربوط به خروج زنان از کشور وجود دارند که خلاف روح قانون اساسی هستند و ما این قوانین را خلاف اصول روشن اسلامی و اصول مبرهن قانون اساسی میدانیم، اما هیچیک از اینها نمیتواند مانعی برای حضور زنان در مدیریتهای کلان کشور باشد.
موانع زنان برای تصدی مناصب سیاسی
راکعی در رابطه با موانعی که پیش روی زنان برای در اختیار گرفتن مناصب سیاسی وجود دارد، گفت: بیشتر موانع فرهنگی هستند و غالباً به فشارهای گروه خاصی برمیگردد که قرائت خاصی از دین دارند و چه در قدرت باشند و چه نباشند، به واسطه فشارهای آنها مسایل تبعیضآمیز در مورد زنان مطرح میشود. گرچه زنان هم ساکت نمینشینند و بسیاری از این تبعیضها با تلاشهای NGOها و احزاب فعال زنان کنار گذاشته میشود، ولی این دیدگاهها همچنان میخواهند اعمال نفوذ کنند. بعد دیگر مسایل فرهنگی به این برمیگردد که خود زنان هم از ورود گسترده به حوزههای سیاسی ابا دارند؛ چون میبینند ورود به این عرصه هزینه دارد، یا اینکه درگیر مسایل خانوادگی مانند اجازه شوهر و رضایت خانواده هستند که این مسایل هنوز در بسیاری از خانوادهها وجود دارد.
او در ادامه گفت: جمعیت زنان مسلمان نواندیش و گروههای دیگر فعال در حوزه زنان، فعالیتهای زیادی را در این راستا انجام میدهند. ما قصد داریم نهضت نامنویسی از سوی زنان واجد شرایط برای کاندیداتوری مجلس شورای اسلامی صورت بگیرد؛ چون زنان به این نتیجه رسیدهاند که برای نیل به یک هدف بزرگ انسانی و متعالی که آینده کشور و نسلها و امنیت خودشان و فرزندانشان را تأمین کند، اگر هزینهای هم لازم است بپردازند و وارد این عرصه شوند. احزاب و شخصیتهای اصلاحطلب هم به این نتیجه رسیدهاند که باید هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ تبلیغاتی کمک کنند تا زنان واجد شرایط وارد این عرصه شوند.
ما نیازی نداریم که به تأسی از دیدگاههای فمینیستی کاری انجام دهیم
نماینده مردم تهران در مجلس ششم اظهار داشت: امثال من و جمعیت زنان مسلمان نواندیش براساس اساسنامه و مرامنامه، کاملاً در چارچوب قانون اساسی حرکت و در این چارچوب از حقوق مشروع خودمان دفاع میکنیم. چون اسلام را دارای ظرفیتهایی بسیار بیش از آنچه که در غرب مطرح است و فمینیستها دنبال میکنند، میدانیم و در ایران نیازی نداریم که به تأسی از دیدگاه فمینیستی بخواهیم کاری انجام دهیم. اینها همان دیدگاههای مخالف با زن و ضدزن هستند که با رویکردی سنتی و اقتدارگرایانه، اما با رنگ و لعاب دینی مطرح میشوند و به جای اینکه کمک کنند نیمی از جمعیت زنان بهصورت فعال برای ساختن سرنوشت جامعه مشارکت کنند، هدفشان خانهنشینکردن زنان است، اما قطعاً به جایی نمیرسند.
راکعی در رابطه با نحوه ورود زنان ایرانی به عرصه سیاست گفت: در این خصوص بیشترین نقش را فعالیتهای ارگانیک و نظاممند گروههای سیاسی و اجتماعی زنان که از چند دهه پیش فعال شدند ایفا میکنند. اخیرا هم شخصیتهای اصلاحطلب راه را برای حضور زنان در جایگاههای کلیدی باز میکنند.
او در خصوص میزان توانمندی زنان برای تصدی مناصب سیاسی بیان داشت: زنان در سالهای گذشته در ورود به دانشگاه بر مردان پیشی گرفتند و در جایگاههایی که بهعنوان استاد، متخصص یا صاحبنظر قرار گرفتند نشان دادند که از همگنان مردشان در آن عرصهها پایینتر نیستند. زنان همچنین در المپیادهای علمی، هنری و فرهنگی حضور درخشانی داشتند و در جایگاههای مدیریتی که قرار گرفتند تواناییهای خود را به اثبات رساندند.
ضرورت سهمیهبندی جنسیتی برای کاهش محرومیت تاریخی زنان از مشارکت سیاسی
نماینده مردم تهران در مجلس ششم درباره سهمیهبندی جنسیتی برای ورود زنان به مجلس تصریح کرد: محرومیت تاریخی زنان از مشارکت سیاسی یک مسئله جهانی است و فقط به ایران مربوط نمیشود؛ ازاینرو، زنان از سالها پیش فعالیتهایی را آغاز کردند و در بسیاری از کشورهای توسعهیافته از طریق سهمیههای جنسیتی مناصب سیاسی را به دست گرفتند. الان هم این زنان بسیار موفق هستند و هیچ جامعهای از اینکه به زنان سهمیه داده و آنها به دولت و پارلمان راه پیدا کردهاند، پشیمان نیست. در کشورهای همجوار ما مانند افغانستان و عراق زنان از این طریق وارد مجلس شدند و توانمندیهایشان را به نمایش گذاشته و در قانونگذاری کشورشان کمک کردند، اما این مسئله در ایران محقق نشد.
تلاش میکنیم سه دسته از زنان کاندیدای انتخابات مجلس شوند
راکعی افزود: ما از سالها پیش برای تصویب سهمیه ۳۰ درصدی زنان تلاش کردیم، اما این مسئله در مجمع تشخیص مصلحت نظام رأی نیاورد. حال تلاش خود را بهگونهای دیگر ادامه میدهیم؛ یعنی در وهله اول میخواهیم زنانی که در مجالس و دولتهای گذشته حضور داشتند، چهرههای شاخصی هستند و مردم توانمندیهای آنها را شناختهاند، حتماً ثبتنام کنند. در وهله دوم لازم است زنان متخصص و مدیران میانی کشور که در جایگاههای مختلف خدمات درخشانی داشتند در این عرصه حضور پیدا کنند. در وهله بعد تلاش میکنیم زنان جوانتری را که خیلی شناختهشده نیستند، اما آگاهیهای بالای اجتماعی و سیاسی دارند و توانمندی آنها را در کارهای اجرایی دیدهایم، برای نامنویسی و کاندیداتوری مجلس ترغیب کنیم.
او با اشاره به مشارکت سیاسی زنان پس از انقلاب اسلامی گفت: بهطور کمی در سمتهای غیررسمی و مشارکتهای عادی سیاسی مثل مشارکت در تظاهرات، زنان همیشه حضور فعالی داشتهاند و بارها امام خمینی (ره) از زنان تشکر و آنها را بهخاطر این حضور آگاهانه تشویق کردند. زنان همچنین در عرصه انتخابات با کمیت بسیار بالایی شرکت کردند و عموماً هم رأیهای آنها تأثیرگذار بوده است، اما هیچگاه این فرصت به آنها در حد شایسته داده نشده که در جایگاهی قرار بگیرند که جامعه به آنها رأی بدهد و وارد عرصههای تصمیمگیری و مدیریت کلان شوند.
تلاش میکنیم احزاب ۳۰ درصد سهمیه خود را به زنان اختصاص دهند
راکعی در پایان اظهار داشت: الان هم ما سهمخواهی نمیکنیم، اما انتظار داریم در لیستهای ائتلافی احزاب اصلاحطلب در سراسر کشور زنان به میزان ۳۰ درصد حضور داشته باشند. نتیجه لابیهایی که شده مثبت بوده و این قول را به ما دادهاند؛ مخصوصاً برای زنانی که در شهرستانهایی هستند که نمایندگان تکنفره دارند و انتخابات خیلی سختتر است، قول دادند اگر زنان واجد شرایط در آن شهرها باشند، خود اصلاحطلبها هم به لحاظ مالی و هم به لحاظ تبلیغاتی کمک کنند و آنها را بیشتر به مردم معرفی کنند تا امکان رأیآوری داشته باشند. درواقع، الان جامعه و فعالان سیاسی از این طرح حمایت میکنند و با کمک اجتماعی و سیاسی همه آحاد کشور، امیدواریم این خواسته تاریخی به نفع مصالح عمومی و سیاست تحقق پیدا کند.
مطالب مرتبط
اخبار زنان
- بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
- شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
- در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
- گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
- انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی/امیدوار به حل مشکل بزرگ مسکن برای اقشار مستضعف با حضور خانم دکتر صادق هستیم
جديدترين خبرها
- زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص اعتبار ویژه در جلسه ی آتی هیات دولت را داریم
- بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
- شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
- در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
- یادداشتی از زهرا نژاد بهرام/🟥الزام پزشکیان به ایجاد پلی میان سیاست و انتظارات
- گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
- با مشارکت انجمن رزا برگزار شد /همایش چشم انداز مدرسه و وفاق ملی
- برگزاری نشست چشم انداز مدرسه و وفاق ملی با مشارکت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در اهواز
- انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
دیدگاه ها (0)