وی با اشاره به نظام کاملا روشن ثبت مرگ کودکان و نوزادان در کشور، میزان وقوع مرگ و میر نوزادان را در منطقه خاورمیانه و مدیترانه شرقی ۴۶ مورد در یک هزار موالید زنده عنوان و تصریح کرد: در این افراد به نظر میرسد در میان کشورهای منطقه ایران از جایگاه مطلوبی در زمینه کنترل مرگ و میر کودکان و نوزادان برخوردار باشد. مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امروز در کشور ما مهمترین بحث، رشد و تکامل کودکان است و نه مرگ و میر این افراد.
امیرخانی به اقدامات مناسب جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته در زمینه استقرار نظام سلامت و شبکه بهداشت و درمان و مراقبت کودکان اشاره و اضافه کرد: امروز باید به رشد کودکان در ابعاد مختلف روحی، روانی و اجتماعی بپردازیم. بخش عمدهای از مرگ و میر نوزادان با مصرف شیر مادر کاهش مییابد تنها ۲۳ درصد از کودکان ایرانی در شش ماه اول تولد تغذیه انحصاری با شیر مادر دارند ۳۰ تا ۴۰ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در نوزادان بروز میکند امیرخانی با بیان اینکه عمدهترین میزان مرگ و میر در کودکان زیر پنج سال به دوران نوزادی مربوط است، اعلام کرد: ۳۰ تا ۴۰ درصد مرگ و میر کودکان در دوران نوزادی رخ میدهد.
وی با تاکید بر این که بخش عمدهای از مرگ و میر نوزادان با مصرف شیر مادر و تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماهه نخست تولد کاهش مییابد، گفت: این در حالی است که تنها ۲۳ درصد از کودکان ایرانی در شش ماه اول تولد به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می کنند، حال آن که تنها ۴۵ درصد نوزادان نیز در ساعت اول تولد با شیر مادر تغذیه میشوند. مدیر کل اداره سلامت خانواده وزارت بهداشت همچنین با بیان این که ۷۶ درصد کودکان ایرانی در شش ماه نخست سال به طور توام از شیر مادر و سایر مواد غذایی تغذیه میکنند، اظهار کرد: حدود یک تا ۵/۱ درصد کودکان ایرانی نیز به دلایل مختلف از تغذیه با شیر مادر محروم هستند.
امیرخانی، ترویج تغذیه با شیر مادر را یکی از اهداف وزارت بهداشت عنوان کرد و افزود: مرخصی شش ماهه را برای مادران از اقدامات موثر صورت گرفته در جهت افزایش میزان تغذیه انحصاری کودکان در شش ماه نخست تولد دانست. امیرخانی خاطرنشان کرد: تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد، حدود ۲۲ درصد از مرگ و میر کودکان را کاهش میدهد. وی از سوی دیگر گفت: اغلب مرگ و میر در نوزادان به علت نارسایی و یا مشکلات قلبی و عروقی رخ میدهد.
وی افزود: در سایر کودکان یک تا ۵۹ ماهه، عوامل اصلی مرگ و میر به ترتیب حوادث از جمله حوادث خانگی، ترافیکی، بیماریهای تنفسی، بیماریهای مادرزادی و عصبی عنوان شده است. اجرای طرح مراقبتهای ادغام یافته کودکان در ۱۷ هزار خانه بهداشت و ۵ هزار مرکز بهداشتی درمانی کشور برآورد میزان تعقیب شاخصهای سلامت از طریق طرح پزشک خانواده تا ۴ سال آینده ارائه گواهی نامه بیمارستان دوستدار کودک به ۴۹۹ بیمارستان وی به منظور کاهش مرگ و میر نوزادان، اقداماتی را در زمینه تنظیم خانواده توصیه کرد و گفت: بر اساس نتایج علمی در صورتی که سن مادر در زمان بارداری بین ۲۵ تا ۳۵ سال باشد و همچنین فاصله زمانی ۳ ساله بین دو بارداری رعایت شود، میتوان تا حد زیادی از میزان مرگ و میر در کودکان جلوگیری کرد.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت، مراقبتهای دوران بارداری و ارتقای سلامت نوزادان، برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر، توسعه بیمارستانهای دوستدار کودک، برنامه ادغام یافته ناخوشیهای اطفال (مانا)، برنامه ادغام یافته کودک سالم، تدوین سند ملی ارتقا سلامت کودکان و فعال سازی کمیته کشوری رشد و تکامل و مسائل تربیتی کودکان را از جمله اهداف وزارت بهداشت به منظور ارتقای سلامت کودکان برشمرد و یادآور شد: با ارتقای امکانات بیمارستانی، برنامهای را با عنوان احیای نوزادان در سراسر کشور به اجرا گذاشتیم.
امیرخانی، همچنین راه اندازی نظام مراقبت مرگ نوزادان در کشور را به منظور گزارش دهی و ثبت دقیق مرگ و میر این گروه سنی از افراد را از دیگر اقدامات وزارت بهداشت خواند و گفت: سطح بندی خدمات و تدوین بسته خدمتی سلامت نوزادان از دیگر اقدامات مسوولان در وزارت بهداشت بوده است. وی در این زمینه به راهاندازی بیمارستانهای دوستدار کودک در سراسر کشور اشاره و اضافه کرد: از میان ۶۰۰ بیمارستان حائز شرایط ۴۹۹ بیمارستان گواهی نامه کسب کردند و در حال حاضر ۵۰۰ بیمارستان شرایط عنوان شده برای تبدیل به بیمارستان دوستدار کودک را به دست آورند. مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت در مورد برنامه مراقبتهای ادغام یافته (مانا) گفت: با اجرای این برنامه بیماریهای اسهالی،تنفسی، بیماریهای تب دار و سوء تغذیه در کودکان سراسر کشور کنترل و درمان میشود. امیرخانی خاطرنشان کرد: این طرح در حال حاضر در نزدیک به ۱۷ هزار خانه بهداشت و ۵ هزار مرکز بهداشتی و درمانی در حال انجام است.
وی از سوی دیگر طرح پزشک خانواده را اقدامی مناسب در افزایش سلامت نوزادان برشمرد و با بیان اینکه نزدیک به ۵ هزار پزشک عمومی و ۴ هزار کارشناس و ماما در روستاهای کشور به حدود ۲۰ میلیون نفر خدمات درمانی ارائه میدهد، ارزیابی کرد که با اجرای این طرح شاخصهای سلامت به ویژه در مادران و کودکان رشد بسیار خوبی داشته است. وی یادآور شد: تا چهار سال آینده میتوان اعداد و ارقام دقیقی را در مورد تعقیب شاخصهای سلامت در این مناطق اعلام کرد.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت همچنین در مورد برنامه کودک سالم گفت: این طرح اقداماتی پیشگیرانه را دنبال میکند؛ به طوری که غربالگری شنوایی، بینایی، بررسی وضعیت رشد، روابط والدین و کودک و وضعیت تغذیهای کودک در این برنامه دنبال میشود. امیرخانی در این زمینه به طرح بهبود تغذیه کودکان که با همکاری دفتر فقرزدایی وزارت رفاه و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) انجام شد، اشاره و اضافه کرد: بر اساس ارزیابیها، پس از اجرای این طرح، شاخص لاغری در کل جمعیت روستایی و شهری کشور به میزان ۵۰ درصد کاهش یافت. همچنین شاخصهای کم وزنی و کوتاه قدی هر دو به میزان سه برابر کاهش پیدا کرد. وی با بیان این که طرح بهبود تغذیه کودکان در هشت استان از جمله سیستان و بلوچستان، هرمزگان، آذربایجان غربی اجرا شده است به کم وزنی ۱۷ درصد کودکان در این مناطق در ابتدای طرح اشاره و اعلام کرد: در حال حاضر کم وزنی در کودکان به پنج درصد کاهش یافته است. وی، همچنین میزان لاغری و کوتاه قدی را در این استانها در آغاز کار به ترتیب ۷ درصد و ۲۰ درصد برشمرد و گفت: این شاخصها نیز در حال حاضر به ۴ تا ۵ درصد کاهش یافته است.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت با تاکید بر این که در صورت نهایی شدن سند ملی ارتقای کودکان به طور قطع دستاوردهای چشمگیری در ارتقای سلامت کودکان حاصل میشود بر لزوم همکاری بین بخشی در این زمینه تاکید کرد و یادآور شد: اگر چه تولیت سلامت بر عهده وزارت بهداشت است اما این به این معنی نیست که همه مداخلات مرتبط با سلامت توسط وزارت بهداشت قابل اجرا باشد. امیرخانی گفت: بر اساس گزارشهای جهانی، میزان تاثیر مداخله نظام سلامت در ارتقای سلامت افراد جامعه تنها ۲۵ تا ۳۵ درصد است. این در حالی است که بیش از ۷۰ درصد مداخلات به منظور ارتقای سلامت با همکاری سایر سازمانها صورت میگیرد. وی اعلام کرد: در صورتی که مراحل عملیاتی کردن سند ملی ارتقای سلامت کودکان در سال آینده انجام شود، این برنامه از سال ۸۸ به عنوان بخشی از برنامه پنجم توسعه گنجانده میشود.
مطالب مرتبط
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی ...
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت ...
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت ...
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی ...
اخبار زنان
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
-
پاسخی به یک روایت ناصادقانه
-
بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
-
در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
جديدترين خبرها
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص اعتبار ویژه در جلسه ی آتی هیات دولت را داریم
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
یادداشتی از زهرا نژاد بهرام/🟥الزام پزشکیان به ایجاد پلی میان سیاست و انتظارات
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
با مشارکت انجمن رزا برگزار شد /همایش چشم انداز مدرسه و وفاق ملی
-
برگزاری نشست چشم انداز مدرسه و وفاق ملی با مشارکت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در اهواز
دیدگاه ها (0)