در پی زلزله اخیر رییس استانی انجمن روزنامه نگاران زن ایران مطرح کرد/ زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص ...
ادامه ...
درحالیکه طبق آمار گفته میشود خون اهدایی زنان به جهت مواجهه کمتر با رفتارهای پرخطر، سالمتر است، سهم زنان از اهدای خون کشور حتی به ۵ درصد نمیرسد. به گزارش مهرخانه، هنوز هم با وجود پیشرفت سریع علم پزشکی، روزانه افراد زیادی بر اثر خونریزی و عدم دسترسی به خون سالم جان خود را ...
درحالیکه طبق آمار گفته میشود خون اهدایی زنان به جهت مواجهه کمتر با رفتارهای پرخطر، سالمتر است، سهم زنان از اهدای خون کشور حتی به ۵ درصد نمیرسد.
به گزارش مهرخانه، هنوز هم با وجود پیشرفت سریع علم پزشکی، روزانه افراد زیادی بر اثر خونریزی و عدم دسترسی به خون سالم جان خود را از دست میدهند که نشان میدهد نیاز به خون و فرآوردههای خونی هیچوقت برطرف نخواهد شد. خوشبختانه ایران طی سالهای اخیر از نظر تعداد اهداکنندگان خون در دنیا جزو کشورهای پیشرو محسوب میشود، اما اگر نگاهی به شاخص اهدای خون در کشور بیندازیم، متوجه میشویم که این افتخار تنها به دلیل سهم ۹۵ درصدی مردان است.
درحالیکه سهم زنان کشورهای توسعهیافته از اهدای خون، برابر با مردان و حتی در برخی کشورها نیز بیشتر است، روزبهروز سهم زنان ایرانی از اهدای خون کمتر شده و حتی در طی هشت سال گذشته با کاهش ۶ درصدی، از ۱۱ درصد به کمتر از ۵ درصد رسیده است.
زنان همواره در مباحثی که به سلامتی انسان بازمیگردد، پیشرو بودهاند. در بحث اهدای خون نیز که بحثی حساس و حیاتی برای انتقال خونهای دنیاست، نقشی اساسی دارند. شیوع بیماریهای مثل HIV، هپاتیت و… در بین جامعه زنان بسیار پایینتر از جامعه مردان است و این یکی از نکاتی است که در سلامت خون نقشی اساسی ایفا میکند. بنابراین در تمام دنیا جهتگیری اهدای خون به سمت افرادی است که شیوع بیماریهای منتقل از خون در آنها پایین است.
چرا زنان کمتر تمایل به اهدای خون دارند؟
بر اساس نظرسنجیهای انجامشده عواملی چون ترس از سوزن، ترس از ایجاد مشکلات جسمی و کمخونی، ترس از ابتلا به بیماریهای عفونی مانند ایدز و هپاتیت، ممانعت شوهران از اهدای خون همسرانشان و…. از دلایل عدم استقبال زنان به اهدای خون محسوب میشوند؛ دلایلی که تماماً ناشی از ناآگاهی زنان نسبت به موضوع اهدای خون است.
در حال حاضر مهمترین مسئله ترس از سوزن و ابتلا به بیماریهای عفونی است که نهتنها در ایران، بلکه در تمام دنیا این بحث مطرح است. البته اهدای خون فرآیندی است که کمی درد دارد، اما ترس، دلیل قانعکنندهای برای عدم مشارکت در امر اهدای خون نیست. علاوه بر آن زنانی که اهدای خون را تجربه کردند، میدانند احساس جسمی و روحی که پس از اهدای خون به دست میآید، به تحمل درد و ترس ناچیز آن میارزد.
همچنین در خصوص ابتلا به بیماریهای عفونی نیز باید گفت که مانند هر مرکز بهداشتی دیگر و چهبسا بیش از سایر مراکز، پایگاههای انتقال خون از وسایل تمام استریل و کاملاً مطمئن استفاده میکنند. همچنین پیش از انتقال خون، از فرد سؤالاتی در خصوص مشکلات پیشین و رفتارهای جنسی او میشود.
۵۰ هزار داوطلب اهدای خون زن، در مقابل ۱۸ میلیون واجد شرایط
ترس از ابتلا به کمخونی یکی از عوامل اصلی امتناع زنان از انتقال خون محسوب میشود. یکتاپرست با بیان اینکه تنها حدود ۲۰ درصد زنان ایرانی یعنی یک نفر از هر ۵ نفر با مشکل کمخونی مواجه است، میگوید: ۴۹ درصد جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند که بالغبر ۳۵ میلیون نفر میشود و از این بین ۱۸ میلیون نفر آنها بهعنوان زن فعال میتوانند در بحث اهدای خون مشارکت داشته باشند، اما تنها ۵۰ هزار نفر ( حدود دودهم درصد) اقدام به اهدای خون میکنند.
وی در خصوص برنامههای سازمان انتقال خون جهت افزایش مشارکت زنان میافزاید: از ۲ میلیون خونی که سال گذشته اهداشده تنها ۵۰ هزار واحد آن را زنان اهدا کردهاند؛ یعنی ۱ میلیون و ۹۵۰ هزار واحد آن توسط مردان اهداشده است که اصلاً رقم قابل قبولی نیست و تحتتأثیر تبلیغات منفی و نادرست در بحث کمخونی زنان رخداده و در این چند سال، حضور سازمان انتقال خون و فرهنگسازی آن در صداوسیما بسیار کمرنگ بوده است.
اما مشاور امور زنان و خانواده سازمان انتقال خون ایران در گفتوگو با مهرخانه، با راحتکردن خیال زنان از جهت ابتلا به کمخونی و ضعف و بیحالی زنان پس از انتقال خون، میگوید: هموگلوبین هر فرد در بدو مراجعه به پایگاههای انتقال خون و قبل از خونگیری بهطور دقیق بررسی میشود تا مشکلی برای او بهوجود نیاید. پزشکان مجرب مستقر در این پایگاهها، علاوه بر خودداری از اهدای خون توسط افراد مبتلابه کمخونی، جهت پیشگیری به آنها قرص آهن ارایه میدهند.
طی سالهای اخیر به دلیل گرایش بسیاری از زنان و دختران ایرانی به کاهش وزن و پایبندی به انواع رژیمهای غذایی مانند گیاهخواری، این اعتقاد نیز رواج پیداکرده که افرادی که از نظر ظاهری وزن کمتری از سایرین دارند، بیشتر به کمخونی مبتلا هستند، اما کمخونی وابسته به وزن شخص نیست و افراد چاق نیز ممکن است کمخونی داشته باشند، اما در صورت تغذیه درست و دریافت ریزمغذیهای موردنیاز بدن و تغییر شرایط جسمی، ممکن است در مراجعه بعدی مشکلی نداشته باشد و بتواند خون اهدا کند.
کاهش درصد زنان کمخون گامی در جهت اعتمادسازی
یکی از اقداماتی که میتواند نقش اساسی در جهت کاهش ترس زنان از اهدای خون و ابتلا به کمخونی داشته باشد، اجرای برنامههایی برای کاهش ابتلای زنان به این بیماری و درمان زنان مبتلا است.
عبداللهی؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در این رابطه به مهرخانه، میگوید: بهمنظور پیشگیری و کنترل کمخونی، اجرای برنامههای کشوری برای تمامی اقشار و گروههای سنی در دستور کار وزارت بهداشت قرارگرفته است که یکی از این برنامهها مکمل یاریآهن برای زنان باردار است که وزارت بهداشت قرصهای آهن مورد نیاز را تأمین کرده و از طریق خانههای بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی به رایگان در اختیار این مادران قرار میدهد.
وی با اشاره به طرح آهنیاری هفتگی ویژه دانشآموزان دختر مقطع دبیرستان، میافزاید: یکی دیگر از برنامههای مهم وزارت بهداشت، غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک است که طی چند سال اخیر برای پیشگیری از کمبود آهن و کمخونی، در تمام کشور انجام میشود.
اهدای خون در زمان عادت ماهیانه و بارداری چگونه است؟
مقصودلو؛ قایممقام و معاون آموزشی و پژوهشی مؤسسه عالی طب انتقال خون در خصوص تأثیر عادت ماهانه بر اهدای خون زنان میگوید: زنانی که شرایط اهدای خون داشته باشند، اغلب حتی در این دوره نیز میتوانند خون اهدا کنند، مگر اینکه دورهای دردناک را تجربه کنند. در این صورت بهتر است صبر کرده و پس از سپریشدن دوره عادت ماهانه برای اهدای خون اقدام کنند.
وی در خصوص اهدای خون در زمان بارداری و شیردهی نیز میافزاید: با شروع بارداری، شخص آمادگی اهدای خون را از دست میدهد و تا زمانی که شیر میدهد، بهتر است از اهدای خون خودداری کند، اما پس از دوران شیردهی میتواند اهدای خون را از سر بگیرد.
هر قطره خون اهدایی نجات یک زندگی است
همه ما دوست داریم در زندگی مانند یک قهرمان جان افراد زیادی را نجات دهیم، اما برخلاف تصوری که داریم قهرمان زندگی خود و دیگران شدن نیازمند اقدامی خارقالعاده نیست. تنها مقدار کمی از خونی که در رگهای هر انسانی میجوشد میتواند نجاتبخش زندگی دیگری باشد؛ اقدامی که در صورت سادگی ظاهری آن بهشدت برای کاهش تلفات و مرگومیر هر کشوری حیاتی است.
مطالب مرتبط
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی ...
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت ...
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت ...
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی ...
اخبار زنان
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
انتصابات زنان باتوصیه حل نمی شود باید سهم مشخصی در رده های مختلف تعیین گردد
-
پاسخی به یک روایت ناصادقانه
-
بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
-
در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
جديدترين خبرها
-
پیام تسلیت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی درگذشت مرحومه بانو منیره گرجی مفسر قرآن وتنها زن عضو مجلس خبرگان رهبری
-
یک بانوی هرمزگانی نخستین مدیرکل سرمایه انسانی وزارت کشور شد
-
زمین غرید تا صدای بی صدایان باشد/مطالبه ی اختصاص اعتبار ویژه در جلسه ی آتی هیات دولت را داریم
-
بیانیهی ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب (صدف) در اعتراض به تصویب و اجرای قانون حجاب
-
شعله خشونت علیه زنان را خاموش کنیم
-
در سایت خبری رزا بخوانید :تئوری وفاق و تحقق آن در بیان پزشکیان
-
یادداشتی از زهرا نژاد بهرام/🟥الزام پزشکیان به ایجاد پلی میان سیاست و انتظارات
-
گزارش تصویری از نشست نه به خشونت علیه زنان
-
با مشارکت انجمن رزا برگزار شد /همایش چشم انداز مدرسه و وفاق ملی
-
برگزاری نشست چشم انداز مدرسه و وفاق ملی با مشارکت انجمن روزنامه نگاران زن ایران در اهواز
دیدگاه ها (0)