چرا زهرا بهروز آذر؟؟ به قلم زینب پارسافخر /مدیرکل سابق امور بانوان و خانواده استانداری خوزستان سوابق زهرا بهروز آذر از ...
ادامه ...
به گزارش خبرنگار مهرخانه، پانزدهمین گردهمایی مشاوران امور بانوان سراسر کشور در صنعت آب و برق صبح امروز با حضور شهیندخت مولاوردی معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در محل وزارت نیرو برگزار شد. اشاره به حل بحران آب در الگوی توسعه پس از ۲۰۱۵ مولاوردی در ابتدای سخنان خود با اشاره به ...
به گزارش خبرنگار مهرخانه، پانزدهمین گردهمایی مشاوران امور بانوان سراسر کشور در صنعت آب و برق صبح امروز با حضور شهیندخت مولاوردی معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در محل وزارت نیرو برگزار شد.
اشاره به حل بحران آب در الگوی توسعه پس از ۲۰۱۵
مولاوردی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اهمیت وزارت نیرو و صنعت آب و برق در چرخه اقتصادی کشور گفت: این وزارتخانه در توسعه پایدار کشور نقش دارد و اهمیت زنان نیز در توسعه پایدار به ویژه اگر در این وزارتخانه فعالیت کنند، شایان توجه است. امروزه، بشریت با بحرانهای متعددی که مهمترین آنها بحران آب است، دست به گریبان است. در الگوی توسعه پس از ۲۰۱۵ که شهریور ماه سال جاری در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب میشود، در اهدافی که برای جهان در نظر گرفته شده است، به حل موانع توسعه پایدار جوامع بهخصوص حل بحران آب اشاره شده و کشور ما نیز فعالیت خواهد داشت.
ضرورت توجه به نیروی انسانی مهارتدیده
او ضمن بیان این مطلب که نقش زنان برای کمک به دولتها و جوامع حیاتی است، بیان داشت: ده سال از آغاز اجرای سند چشمانداز ۲۰ ساله نظام گذشته و امسال در نیمه راه اجرای این سند هستیم. با توجه به اهداف بلندمدت این سند نیاز به بازنگری در سیاستها و برنامهریزیها و سرعتدادن به تحقق اهداف این سند وجود دارد و لازمه تحقق این اهداف، تغییر رویکرد از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر نیروی انسانی است. دنیا به سمت استفاده از سرمایه انسانی و نیروی انسانی مهارتدیده رفته و ما هم باید بتوانیم از این سرمایه استفاده کنیم تا پابهپای کشورهای توسعهیافته اهداف خود را پیش ببریم.
امضای تفاهمنامهای برای توانافزایی زنان در مدیریت مصرف انرژی
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه زنان بهعنوان نیمی از جامعه و همچنین افرادی که میتوانند نیم دیگر جامعه را پرورش دهند، نقش اساسی در اصلاح الگوی مصرف دارند و میتوانند در اقتصاد مقاومتی نیز نقشآفرین باشند، معاونت امور زنان و خانواده در مشارکت با وزارت نیرو گامهای اساسی برداشته است. ما در دو سال گذشته به بررسی وضعیت موجود پرداختیم و برآورد کردیم که در چه مواردی نیازمند اقدام هستیم و چه مسایلی وجود دارد که باید نسبت به آنها حساسیت ایجاد شود تا این موارد مورد توجه دستگاههای اجرایی قرار بگیرد. از آنجاییکه ما نهاد اجرایی نیستیم باید هماهنگیهای لازم را بین دستگاهها ایجاد و ظرفیتهای موجود را مدیریت کنیم. سال ۹۴ و ۹۵ با وزارت نیرو یک طرح ملی را در سطح کشور اجرا میکنیم و تفاهمنامهای هم برای توانافزایی زنان در مدیریت مصرف انرژی با هدف افزایش بهرهوری امضا میکنیم.
باید به مردان نیز در زمینه مصرف انرژی آموزش داد
مولاوردی با اشاره به این که باید در آموزشهای خود به مردان نیز توجه کنیم، اظهار داشت: کافی نیست که فقط زنان مخاطب ما باشند و به آنها آموزش دهیم و مردان را فراموش کنیم. برنامهای که به آن رسیدیم این است که بتوانیم آموزش ضمن خدمت برای کارکنان دولت اعم از زن و مرد در زمینه مصرف انرژی برقرار و از ظرفیت مردان نیز در خانوادهها استفاده کنیم. آموزش از طریق مهدکودکها نیز بسیار سازنده است و باید بتوانیم این مبحث را از طریق سازمان بهزیستی به آموزشهای موجود اضافه کنیم.
او افزود: با سازمانهای دیگر هم در راستای اهداف وزارت نیرو در حال انجام همکاریهای مشترک هستیم. مثلاً همکاریهایی با سازمان محیط زیست داریم. همکاری دیگر ما با معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم در زمینه مدیریت مصرف منابع توسط زنان روستایی و کشاورز است؛ زیرا بیشتر کشاورزی کشور ما توسط زنان انجام میشود و زنان از این حیث نیز سرمایه بزرگی محسوب میشوند. همچنین، ۲۰ میلیون زن خانهدار در کشور داریم که میتوانیم در راستای اهداف خود در رابطه با بحران آب و محیط زیست به آنها آموزش دهیم.
به دنبال تحقق عدالت جنسیتی هستیم
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در رابطه با تدوین سند برنامه ششم توسعه گفت: باید برای تحقق اهداف سند برنامه ششم توسعه که تدوین خواهد شد، تلاش کنیم و جایگاه مناسبی برای زنان و خانواده در این سند تدارک ببینیم. تاکنون با وجود اجرای ۵ برنامه توسعه، نتوانستهایم جامعه را از توسعه متوازن برخوردار کنیم و پرداختن به این مباحث، ضروری به نظر میرسد. ما به دنبال تحقق عدالت جنسیتی هستیم؛ بهویژه توازن بین کار و زندگی زنان و اینکه بتوانند ایفاگر نقشهای چندگانه خود باشند.
مولاوردی ضمن تأکید بر این مطلب که باید از ظرفیت زنان در سیاستگذاریها و تصمیمگیریها استفاده شود، خاطرنشان کرد: تأکید رییسجمهور هم بر این مسئله است که فرصتهای عادلانه در اختیار زنان و مردان قرار گیرد و از شایستهسالاری غفلت نشود. ما باید از ظرفیت زنان در مدیریت استفاده کنیم و عاملیت زنان در توسعه را نادیده نگیریم و اینگونه نباشد که تنها بهعنوان مخاطب به آنها آموزش دهیم.
او در ادامه گفت: ما این برنامهها را پیگیری میکنیم، اما تحقق این برنامهها بدون همکاری شما مشاوران امور بانوان میسر نیست. توجه به این موضوعات بهویژه در شرایط پس از توافق اهمیت دارد تا بتوانیم دفاتر امور زنان و خانواده را بهعنوان بازوهای مهم وزارتخانهها و شریک آنها در برنامهریزیها، تصمیمگیریها و تصمیمسازیها بدانیم.
۷۰ درصد پیامهایی که به سامانه پیامکی ۱۰۱ رسیده، پیرامون مطالبات شخصی بوده است
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در خاتمه با اشاره به راهاندازی سامانه پیامکی ۱۰۱ در ماه رمضان بیان داشت: امیدواریم با ارسال پیامک با ما در ارتباط باشید و اگر مسایلی را شناسایی کردید و مطالبهای داشتید به ما منعکس کنید تا بتوانیم به برنامهریزی برای حل این مسایل بپردازیم. البته، ۷۰ درصد پیامهایی که تاکنون دریافت کردهایم، حول محور نیازها و مطالبات شخصی است که هدف ما این نبوده است.
زنی که مدیر میشود باید بتواند بین وظایف چندگانه خود تفکیک قایل شود
به گزارش مهرخانه، در ادامه این نشست، مهندس مریم کارگرنجفی؛ دبیر شورای مشاوران وزیر نیرو، طی سخنان در خصوص وضعیت مدیریت زنان در کشور بیان داشت: تعداد مدیران ارشد زن در کشور ما کم است که این مسئله باعث شده ارتباط ما با هم کم باشد. همچنین، با توجه به اینکه ما در یک کشور اسلامی زندگی میکنیم، محدودیتهایی در ارتباط با مدیران مرد داریم و به همین دلیل نمیتوانیم به خوبی از تجربیات آنها استفاده کنیم. از سوی دیگر، زنان ذاتاً احساساتی هستند، اما مدیریت معمولاً با احساسات در تناقض قرار دارد. همچنین، زنی که مدیر میشود باید بتواند بین وظایف چندگانه خود تفکیک قایل شود، اما به دلیل اینکه معمولاً مسئولیتپذیری در میان زنان بیشتر است، در بسیاری از مواقع باعث میشود درگیریهای کاری به منزل هم کشیده شود و زنان نتوانند بین کار و منزل خود تفکیک قایل شوند.
مدیران زن دستگاهها باید از تجربیات هم استفاده کنند
او اظهار داشت: زنان وقتی غرق کار میشوند، متمرکز هستند و معمولاً فرصتی برای مطالعه اخبار روزانه ندارند، اما ما نباید از اطلاع یافتن از اخبار روز غافل شویم. یکی دیگر از ضعفهای مدیران ما چه زن و چه مرد این است که کار را مدیریت نمیکنند، بلکه رفتوآمدهای پرسنل را مدیریت میکنند و حساسیت زنان در این موارد بیشتر است که باید به آن توجه داشته باشند. یکی از ضعفهای ما زنان مدیر ارتباطات ضعیف ما با هم است که باعث میشود نتوانیم از تجربیات هم استفاده کنیم. مدیران زن دستگاهها باید با هم ارتباط داشته باشند و از تجربیات هم استفاده کنند.
کارگرنجفی در رابطه با ضرورت رعایت مسئله عفاف و حجاب در دستگاهها گفت: اگر مدیری میخواهد رشد داشته باشد، باید به حداقلها و در بسیاری از اوقات به حداکثرهای مسئله حجاب و عفاف توجه داشته باشد و این مسایل را رعایت کند. حساسیت در سیستمها زیاد است و ما اگر بهعنوان یک مدیر زنان ارتباطمان با مافوقمان زیاد باشد، مشکلاتی بهوجود میآید. باید حداقل ارتباط را داشت و حداقل زمان را برای مذاکره گذاشت تا حساسیتها کاهش یابد.
ضرورت حمایتهای ویژه از زنان شاغل باردار و بچهدار
دبیر شورای مشاوران وزیر نیرو تصریح کرد: ما باید زنان شاغلی که باردار میشوند یا بچه خردسال دارند را بیشتر درک کنیم؛ چراکه زنان در زمانهای خاص نیاز به حمایتهای ویژه دارند و سختگیریها در این زمانها باید کاهش یابد. مسئله دیگر این است که مدیریت نیاز به صمیمیت دارد، اما گاهی این صمیمیت، قاطعیت را از ما میگیرد و ضروری است که در این زمینه اعتدال داشته باشیم. گاهی اوقات هم زنانی را میبینیم که پیشنهادات مدیریتی در سایر سازمانها به آنها میشود، اما حاضر به جابهجایی نیستند؛ چون عرق سازمانی دارند و ترجیح میدهند با پست پایینتر در سازمان فعلی خود باقی بمانند، اما زمانی که به دنبال رشد هستیم، باید این جابهجاییها را بپذیریم و ریسک کنیم.
اولویت اول زنان مدیر باید خانواده و سلامتی خودشان باشد
او افزود: یکی از مشکلاتی که در سازمانهای ما وجود دارد این است که جانشینپروری صورت نمیگیرد. مثلاً غالب مدیران شخصاً در جلسات شرکت میکنند و از همراهکردن مشاوران و معاونان خود در جلسه امتناع میکنند تا مبادا آن فرد جای آنها را بگیرد؛ درحالیکه فضا باید فراهم شود تا کارشناسان رشد کنند. زنان در هر ردهای باشند، اولویت اول آنها باید خانواده و سلامتی خودشان باشد. وقتی هم حجم کار زیاد میشود، سیستمها باید انعطاف بیشتری برای ارایه تسهیلات به زنان داشته باشند. مدیران زن ما در برخی مشاغل مانند مشاغل مربوط به نیروی انسانی، مشاغل نظارتی، کیفیت، آیتی، رسیدگی به امور مردم و … موفقتر از مدیران مرد هستند.
ما برای حقوق اجتماعی یکدیگر احترام قایل نیستیم
به گزارش مهرخانه، در پایان این نشست طاهری، مشاور وزیر نیرو در محیط زیست و ایمنی، طی سخنانی گفت: من مدتی در آمریکا زندگی کردم و معتقدم تفاوت رفتارهای اجتماعی ما با آمریکاییها در رعایت حقوق اجتماعی است که ما برای آن احترام قایل نیستیم و ریشه آن هم در عدم شناسایی حقوق خودمان است؛ یعنی وقتی ما حقوق خودمان را نمیشناسیم، برای حقوق دیگران نیز ارزش و احترام قایل نیستیم؛ درحالیکه در پیشزمینههای فرهنگی و مذهبی ما آموزههای زیادی در اینباره وجود دارد که ما به این آموزهها توجه نمیکنیم. من معتقدم حرکت محاسبهنشده به سمت شهرنشینی و صنعتیشدن موجب این اتفاق شده است؛ زیرا این شاخصها در جوامع روستایی ما قویتر هستند.
او افزود: هر کس کار خوب یا بدی انجام میدهد، باید مالک خروجی آن کار باشد. در ورزشگاهها رفتارهای ناهنجاری وجود دارد و مردان وقتی به تماشای مسابقات میروند، به وظایف خود عمل نمیکنند، اما اگر در یک بازی رفت و برگشت بگویید که مثلاً بازی برگشت را فقط زنان به ورزشگاه بیایند و مردان را راه ندهید، آنها به تدریج یاد میگیرند باید جور دیگری عمل کنند. به مردم باید یاد داد که مسئولیت اعمالشان را بپذیرند.
طاهری خاطرنشان کرد: ما ۲۰ درصد از رشد اقتصادی ملی خود را به دلیل ریسکهای مدیریتنشده در محیط زیست و ایمنی از دست میدهیم، اما باید روی مدیریت ریسک کار کنیم و بچهها و خانوادهها را به این مباحث علاقهمند کنیم تا مشکلات ما در این زمینه رفع شود. سیستم تأمین اجتماعی آمریکا که اقتصاد شماره یک جهان است به دلیل تغییر هرم جمعیتی رو به ورشکستگی است. در کشور ما نیز هرم جمعیتی در حال تغییر است و ما باید رعایت مسایل بهداشتی را آغاز کنیم تا هزینههای بیشتری به جوانهای نسل آینده که فرزندان خودمان هستند تحمیل نشود.
مطالب مرتبط
اخبار زنان
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- چرا زهرا بهروز آذر؟؟
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی/امیدوار به حل مشکل بزرگ مسکن برای اقشار مستضعف با حضور خانم دکتر صادق هستیم
- پیام تبریک انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی انتصاب سرکار خانم دکتر زهرا بهروز آذر بعنوان معاون زنان و خانواده رئیس جمهور
- بیانیه انجمن روزنامه نگاران زن ایران ( رزا) به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار
- به قلم زهرا نژاد بهرام /فقر،گشت ارشاد و زنان
- زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
جديدترين خبرها
- پاسخی به یک روایت ناصادقانه
- چرا زهرا بهروز آذر؟؟
- بیانیه حمایتی روسای ستاد زنان امید کشور از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی+اسامی امضاکنندگان
- در جلسه شورای مرکزی انجمن مطرح شد: افزایش شعب استانی/ارائه گزارش فعالیت های انتخاباتی ریاست جمهوری
- حمایت انجمن روزنامه نگاران زن ایران از خانم دکتر صادق گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی
- حمایت نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی از گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی/امیدوار به حل مشکل بزرگ مسکن برای اقشار مستضعف با حضور خانم دکتر صادق هستیم
- پیام تبریک انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی انتصاب سرکار خانم دکتر زهرا بهروز آذر بعنوان معاون زنان و خانواده رئیس جمهور
- بیانیه انجمن روزنامه نگاران زن ایران ( رزا) به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار
- به قلم زهرا نژاد بهرام /فقر،گشت ارشاد و زنان
- زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
دیدگاه ها (0)