
بی توجهی به تبیین جایگاه زن در مسائل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در سالها و قرنهای گذشته از منظر نظر فقه و حقوق را شاهدیم
این مسئله وجود دارد که فقه نتوانسته است در خصوص زن احکام شایسته ای را تبیین کند. چون نیمی از جامعه زن هستند باید شئون زنان را زنان اجرا کنند
در حوزه نفس انسانها، زن و مرد برابرند و تفاوتی میان آنها نیست
ذهنیتهای افراد در پرتو فرهنگشان و تاریخشان شکل می گیرد و این نگاه بر برداشتها از قرآن تاثیر میگذارد
سهم ۹ درصدی زنان در ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی در قبال جمعیت تقریبا ۵۰ درصدی آنان از افراد جامعه، واقعیتی تلخ از عدم مشارکت و حضور اثر گذار زنان در جامعه ایرانی را گواهی میدهد. زنان ایرانی به گواه آمار و شواهد جامعه، بسیار کمتر از آنچه باید در صحنههای مختلف سیاسی و اجتماعی حضور یافتهاند و این درحالی است که افزایش حضور زنان در اداره امور جامعه سبب رشد مسیر توسعهای کشور میشود. اکنون در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی فرصتی مهم برای حضور بیشتر زنان آنهم در شرایطی که سهم زنان از کرسیهای مجلس حداقلی است، فراهم آمده تا شاید زنان ایرانی با شناخت بیشتر تواناییهای خود، کرسیهای حضور در مجلس را افزایش داده و حتی به سهم ۳۰ درصدی برسانند. در تمام ادوار گذشته مجلس، در هیچ دوره مجلس تعداد نمایندگان زن از ۱۴ نفر تجاوز نکرده است! دوره پنجم مجلس شورای اسلامی رکورددار حضور بیشترین تعداد نماینده زن در پارلمان است که تعداد نمایندگان زن رشد بیشتری پیدا کرد و ۱۴نماینده زن از میان ۲۷۷ نماینده به مجلس راه یافتند. مقایسه سهم زنان ایرانی در مجلس با سهم زنان در پارلمانهای کشورهای خاورمیانه نشان میدهد سهم زنان ایرانی در کسب کرسیهای پارلمان بسیاراندک بوده و رتبه دوازدهم را در میان ۱۶ کشور خاورمیانه و رتبه۱۴۱را در دنیا دارد. در چنین شرایطی، فعالان سیاسی و اجتماعی به دنبال افزایش حضور زنان در عرصههای مختلف کشور هستند و در این میان، برخی نگاهها، اعتقادی به افزایش حضور زنان نداشته و از قضا موضوعات دینی و عقیدتی را دلیلی بر افزایش نیافتن حضور زنان میدانند. حجت الاسلام «مرتضیجوادیآملی» فرزند مرجع عالیقدر آیت ا… جوادی عاملی درباره نگاههای فقه به حضور زنان در امور جامعه و شرایط و نگاههای جامعه امروز ایرانی به آن، گفتوگویی با «قانون» انجام داده که در ادامه میخوانید.
به عنوان نخستین سوال به نظر جنابعالی چرا در حیطه زنان با برداشتهای متعدد از دیدگاه قرآن و روایات مواجهیم؟
در خصوص اینکه چه نگاهی به مقوله زن در روایات و قرآن وجود دارد باید در مقدمه این نکته را به عرض برسانم که ذهنیتهای افراد در پرتو فرهنگ و تاریخشان شکل میگیرد و این نگاه بر برداشتها از قرآن تاثیر میگذارد. این کار دشواری است که انسان خود را از فرهنگ زمانش جدا کند و به مقوله قرآن و آیین اسلامی وارد شود. لذا در مسائل هرمونوتیک این مسائل دیده شده و بسیار کار ماهرانهای است که انسان بدون توجه به مقولات فرهنگ زمانه و تاریخ خودش، وارد حوزه قرآن به عنوان منبع معرفتی دین شود. بنابراین نگاه دانشمندان با توجه به تاریخهای گوناگون و فرهنگهای مختلف متفاوت بوده است. به همین جهت باید درباره این سوال که مقوله زن در اسلام چگونه دیده شده است، اول به تفاسیر ناشی از فرهنگ و آداب هر دوره و زمانه توجه داشت تا برداشتهای صحیح را از خطاهای برداشتی از اسلام جدا کرد. این مسئله را نیز نمیتوان از نظر دور داشت که با توجه به نگاه سایرین به مسئله زن، نگاه جامعه اسلامی نیز تحت تاثیر قرار گرفته است به عنوان مثال در دوره ما فمنیسم به نوع خودش درباره مقوله زن و زنگرایی نظراتی دارد که در نوع نگاه جامعه ما تاثیر گذاشته است. بنابراین برداشت صحیح از قرآن درباره زن، کار بسیار دشواری است که نیازمند بررسی منابع اصیل اسلامی و همچنین عدم تاثیر گذاری فرهنگ بر برداشتهای ماست.
نگاه اسلام به جایگاه زن و تفاوتهای زن و مرد در چه سطحی و با چه رویکردی است؟
یک بحث درباره زن، اصل حقوق زن است و بحث دیگر مسئولیتهایی است که بر عهده زن در جامعه گذاشته شده است. از دید قرآن زن به عنوان شخصیتی که برابر با مرد است و در فهم مسائل و درک حقایق و ارتباط گرفتن با مسائل انسانی، هیچ تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد و در حقیقت با استواریای که برای انسانها هست، هر آنچه که برای مرد هست برای زن نیز وجود دارد. یک تعبیری آیت ا… جوادی آملی دارند که میفرماید نه مرد بودن باعث کمال است و نه زن بودن مانع کمال بلکه زن و مرد بودن در مسیر کمال یابی در اصل انسانیت یک حقیقت را دنبال میکند. این همان نگاه اصیلی است که اسلام به مسئله زن دارد.
آیت ا… جوادی آملی معتقد است که نفس انسان نه مرد است و نه زن و اگر بخواهیم بر اساس آیات و روایات بررسی کنیم در مییابیم که انسان دارای نفسی است که مجرد و منزه است و لذا نه مرد است و نه زن؛ همان طور که فرشتگان نه مرد هستند و نه زن، چون جنسیت یک خصلت طبیعی است و در نظام ماوراء الطبیعه جایگاهی ندارد. بنابراین اگر بخواهیم به لحاظ کمالات انسانی مسئله را بررسی کنیم دیگر نه مرد بودن نشانه کمال است و نه زن بودن. بنابراین حیات طیبهای که خدای متعال وعده داده است، یک حیات نفسانی است که برای زن و مرد تفاوتی ندارد و هر دو به یک میزان بهره میبرند. خداوند بارها در قرآن از ترکیب زن و مرد برای ایمان استفاده کرده است و میگوید که اگر زن ومرد ایمان بیاورند و عمل صالح انجام دهند رستگار میشوند بنابراین در حوزه نفس انسانها، زن و مرد برابرند و تفاوتی میان آنها نیست. مسئله دوم از نظر جسمانی و دنیوی است. در این زمینه مقررات، آییننامه و قوانینی وجود دارد که بر اساس ماموریتی است که خدای متعال برای زن و مرد تعیین کرده است. بدون تردید نقشی که برای زن در جامعه اسلامی دیده شده با مرد متفاوت است. یکسری محدودیتها برای مرد و یکسری برای زن وجود دارد. نمیتوان محدودیت برای مرد را قبول کرد و برای زن نه یا بالعکس. باید این محدودیت را با جوهره انسانیت و توانمندیهای بین زن و مرد قبول کرد. به عنوان مثال وقتی جنگ و جهاد از زن گرفته شده است این به معنای گرفته شدن یک کمالی نیست که از زن گرفته شده باشد و به مرد داده شود. در مقابل، فضیلت جهاد به لحاظ مادر بودن و تربیت فرزند خود از نوع جهاد است و حتما نباید در جنگ شرکت کرد. بنابراین جهاد از زن گرفته شده اما فضیلت جهاد برای او وجود دارد. از طرف دیگر تامین مسکن وظیفه مرد است اما سکونت و آرامش را زن تامین میکند. این کار نیز برای زن فضیلت جهاد و بعضا بیشتر از آن دارد.
با توجه به اینکه نقش زن در جامعه امروز تغییر کرده است و زن نیز مانند مرد فعالیت اقتصادی میکند و سطوح عالی مدارج علمی را طی وایفای نقشهای موثری در جامعه به عهده دارد، چرا شاهد ایفای نقش موثر فقه پویا در این عرصه نیستیم؟
با توجه به اینکه اول فلسفه حقوق و جایگاه زن بر اساس جهانبینی مادی شکل گرفته و یک سلسله مسائلی را به همراه اورده است باید توجه داشت که فقه بر اساس جهانبینی مادی شکل نمیگیرد. امروز آنچه بر اساس جهانبینی غرب شکل گرفته است باید ابتدا به لحاظ جهانبینی درمان شود و صرف اینکه با نگاه فمنیستی به مسئله نگاه کنیم تنها سازگار کردن فقه با شرایط موجود است نه اعمال نظر فقه در جامعه. البته این مسئله وجود دارد که فقه نتوانسته است در خصوص زن احکام شایستهای را تبیین کند. چون نیمی از جامعه زن هستند باید شئون زنان را زنان اجرا کنند. لااقل باید امور زنان را زنان اداره کنند و بحث اختلاط که میتواند به کرامت زن اثر بگذارد باید رعایت شود. بنابراین دو دیدگاه وجود دارد؛ یکی اینکه فقه خودش را با نگرشی که غرب به انسان و زن دارد مطابق کند که این مسئله نه ممکن است و نه عقلانی و شرعی. نگرش دیگر اینکه فقه و حقوق بنگرد تا چه اندازه جایگاه زن را در مسائل اجتماعی، سیاسی و اقتصای تبیین کردهاند. موضوع بحث ما در بحث دوم است که متاسفانه دانشمندان در سالهای و قرنهای گذشته به خوبی به این مسئله ورود نکردهاند و بیتوجهی به جایگاه زن در نظام اجتماعی سبب شده تا دیدگاههای غربی امکان نفوذ در جامعه را بیابند.
در حوزه زنان تفاوت نظری بین علما و فقها وجود دارد یا این مسئله یکپارچه است؟
بله به لحاظ ذهنیتها و فرهنگهایی که خود علما در طول زمان داشتهاند نگاهشان به مسئله زنان متفاوت است و این مسئله را نمیتوان نادیده گرفت. کم نیستند علمایی که تحت تاثیر فرهنگ جامعه و زمان خودشان نظریاتی را مطرح کردهاند که به نام اسلام مطرح شده است اما نمیتوان همه دیدگاهها را ناشی از قرآن و اندیشه پیامبر و ائمه دانست.
تحلیل شما از روایاتی که تضعیف کننده جایگاه زن هستند چیست؟
در خصوص برخی روایات که شبهاتی درباره آنها وجود دارد آیت ا… جوادی آملی فرمودند با توجه به محکماتی که در خصوص زنان وجود دارد ما نمیتوانیم اینها را تفسیر کنیم به همین دلیل تفسیر این دسته از روایات را به اهلش واگذار میکنیم. من خاطرم هست که وقتی ایشان در نماز جمعه بودند و به شرح این خطبه از نهج البلاغه رسیدند در باره نقش زنان در اسلام و جایگاه زن در دیدگاه اسلام و به خصوص امام علی علیه الاسلام سخن گفتند که نشان میداد زن در جامعه اسلامی تا چه اندازه نقش اثرگذاری دارد. ایشان معتقد بودند که این روایات را باید به خود اهل بیت سپرد تا تفسیر آن را ارائه کنند. در خصوص نقش زن در تاریخ اسلام و به خصوص صدر اسلام محکماتی وجود دارد که این دسته از روایات نمیتواند آنها را تضعیف کند بنابراین تفسیر این روایات به اهلش سپرده شود. به عنوان مثال نقصان عقل میتواند به عنوان محجوب بودن عقل در پس احساسات برداشت شود نه اینکه عقل زنان کمتر از مردان است. اگر ما میبینیم که در میان همه انبیا و ائمه یک زن وجود ندارد به معنای پایین بودن درجه معرفتی وشناختی زن نیست بلکه برعکس آیت ا… جوادی آملی معتقد است که زن میتواند به مقام ولایت برسد که بالاتر از مقام امامت محسوب میشود اما حضور در عرصه اجتماعی چون ذاتا کمال نیست این رسالت دشوار بر دوش زن قرار نگرفته است. توجه داشته باشید که همه فجایع عالم را مردان بهوجود آوردند. نمرود، فرعون، قارون و هیتلر همه هستند. آنچه کمال است نفس انسانی و کمال آن است که از آن به عنوان مقام ولایت سخن میگویند و این مقام ولایت برای زن و مرد هر دو فراهم است. مقام امامت و انبیایی یک سلسله مقام اجتماعی در دنیاست و در این بخش برای زن و مرد تفاوت وجود دارد اما در مقام نفسانی زن و مرد ارجحیتی بر یکدیگر ندارند و هر دو میتوانند به مقام ولایت برسند.
نقش و جایگاه زنان در دیدگاه امامخمینی(س) چگونه تبیین شده است؟
در نگاه امام رضوان ا… تعالی علیه باید توجه داشته باشیم که آیا امام چرخشی در قبل از انقلاب و بعد از انقلاب داشته یا خیر. نقش زنان در جامعه به خصوص در روزگاری که این انقلاب شکوهمند اسلامی در حال شکلگیری بود بسیار بزرگ بود. نقش زنان در تربیت فرزندانی که به دفاع از دین میپرداختند و رفتار شجاعانه این زنان بعد از دیدن اجساد فرزندانشان برای همه به خصوص امام بسیار شگفت انگیز بود که زنان چقدر میتوانند در همبستگی جامعه و تقویت مردان برای جهاد و دفاع از میهن نقش پر رنگی ایفا کنند به همین دلیل نگاه امام خمینی (س) به مسئله زنان متفاوت است. اگر نقش زنان به درستی در سه حوزه فردی، خانوادگی و اجتماعی به معنای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مورد توجه قرار بگیرد و بازخوانی کلی نسبت به مسئله زنان ایجاد شود که متاسفانه عالم اسلام و حوزهها نسبت به آن اهتمام نورزیدهاند میتوان از اندیشههای فمنیستی غربی دور شد.
منبع: روزنامه قانون
مطالب مرتبط
اخبار زنان
-
زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
-
۴۰٪ زنان و دختران جهان در کشورهایی زندگی میکنند که دولتهایشان در تحقق برابری جنسیتی کارنامه غیرقابلقبولی دارند
-
گزارش آخرین اصلاحات لایحه طلاق در دولت؛طلاق شرطی برای مردان
-
-
با حکم امیرمکری اولین مدیر فرودگاهی زن در ایران منصوب شد
-
بلوک بلوک زندگی
-
نشست گروه مطالعات زنان به مناسبت روز جهانی زن
-
قاضیپور باید رد اعتبارنامه شود.
-
عملکرد سازمان ملل در حمایت از زنان قربانی ترور
-
لزوم تدوین استراتژی فکری از سوی نمایندگان زن
جديدترين خبرها
-
زنان اتصال همیشگی جهان خلقت به فردا هستند ✍زهرا نژاد بهرام
-
برای احمد درخشان، گرافیست مطبوعاتی،غریبسپاری (نویسنده:مینو بدیعی)
-
بیانیه انجمن روزنامه نگاران زن ایران در پی حوادث اخیر
-
محسن امین زاده:جریان تندرو حاکم از موفقیت دیپلماسی ناخشنود میشود/تندروهای مخالف FATF بابت خسارات تصمیماتشان برای قدرت اقتصادی کشور و معاش مردم، مواخذه و مجازات نمیشوند.
-
۴۰٪ زنان و دختران جهان در کشورهایی زندگی میکنند که دولتهایشان در تحقق برابری جنسیتی کارنامه غیرقابلقبولی دارند
-
انتخابات هییت رئیسه شورای اصلاح طلبان استان گیلان
-
”ائتلاف برای صلح بر پایه عدالت“ دعوت سیدمحمد خاتمی از همه خیرخواهان جهان در نامه به دبیرکل سازمان ملل
-
گزارش آخرین اصلاحات لایحه طلاق در دولت؛طلاق شرطی برای مردان
-
-
نشست خبرنگاران استان بوشهر به مناسبت روز خبرنگار
دیدگاه ها (0)